Počast vojvodi Mandi u srpskoj prestonici: MURAL OD SRCA

Počast vojvodi Mandi u srpskoj prestonici: MURAL OD SRCA

Porodica, saborci i članovi Udruženja “Mandini lavovi” iz Ugljevika posjetili su minulog vikenda u beogradskom naselju Petlovo brdo mjesto na kome je iscrtan mural posvećen legendarnom srpskom komandantu vojvodi Mitru Maksimoviću Mandi.

Dušan Maksimović, sin vojvode Mande, zahvalio je autoru murala Danijelu Ivkoviću jer se i na ovaj način čuva sjećanje na legandarnog komandanta koji je rodom iz sela Zabrđa kod Ugljevika.

-Dok je svih nas, porodice, saboraca, prijatelja i poštovalaca lika i djela, vojvoda Mando nikada neće biti zaboravljen-rekao je Maksimović.

Bivši pripadnik Specijalne jedinice “Mandini lavovi” Gavro Milošević iz Tutnjevca rekao je da je vojvoda Mando ušao u pjesmu i legendu.

Milošević je posebno zahvalio pripadnicima Udruženja “Crvenih beretki” iz Srbije i najavio da će sa njima  Udruženje “Mandini lavovi” potpisati povelju o bratimljenju a koji su zajedno sa Ugljevičanima bili kod murala vojvodi Mandi.

-Bio je veliki komandant, prijatelj, ali i humanista koji je živio za svoje Zabrđe i Ugljevik, sportista i sportski radnik bez premca-rekao je Milošević.

Naš Mando, ističe Milošević, koji je predsjednik Skupštine udruženja,  uvijek je bio na strani boraca Vojske Republike Srpske u ratnim djestvima ali  i nakon Odbrambeno-otadžbinskog rata.

-Posebno mi je zadovoljstvo jer mladi ljudi, čak i oni koji su rođeni posle minulog rata slave našeg komandanta i velikog srpskog rodoljuba-dodao je MIlošević koji je i odbornik SDS-a u Skupštini opštine Ugljevik.

Predsjednik Udruženja veterena „Mandini lavovi“ Jovica Arsenović uručio je zahvalnicu autoru murala Danijelu Ivkoviću za njegov patriotski rad i  najavio da će 12. maja biti osveštana i otvorena kancelarija Udruženja “Mandini lavovi” u Ugljeviku.

-Uz pomoć načelnika Ugljevika Vasilije Perića i odbornika Skupštine opštine Ugljevik dobili smo na korištenje kancelariju u centru Ugljevika a takođe smo dobili donaciju od Pokrajinske vlade Vojvodine sa kojima smo potpisali ugovor za dodjelu novčanih sredstava za opremanje kancelarije u iznosu od 7.200 KM uz podršku sekretara Aleksandra Sofića-rekao je Arsenović.

On je naveo da ovo udruženje broji više od 400 članova.

Nakon što su posjetili mjesto na kojem je iscrtan mural, porodica i članovi udruženja posjetili su i hram Svetog Save kao i Kalemegdansku tvrđavu.

CATEGORIES
Share This