Pad sistema IZIS-a dokaz da su preovladali lični interesi u odnosu na struku i znanje

Pad sistema IZIS-a dokaz da su preovladali lični interesi u odnosu na struku i znanje

“Кolaps zdravstvenog sistema zbog problema sa nefunkcionisanjem Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) posljedica je neodgovornog ponašanja države i davanja prednosti ličnim interesima u odnosu na znanje i sistemski pristup. Dok se god bude ovako radilo, biće nam tako kako jeste – bićemo na dnu svih evropskih ljestvica, osim onih koje se odnose na korupciju, nepotizam i ostale društvene anomalije gdje smo šampioni“, ocijenio je prof. dr Branko Blanuša, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci.

Blanuša podsjeća da je i ranije upozoravao da je IZIS previše plaćen (26 miliona КM) i da će se pokazati, a već pokazuju, problemi u (ne)funkcionisanju.

“Ne mogu shvatiti da se radi strategijski projekat na nivou Republike Srpske, a da tu nisu uključeni stručnjaci sa naših elektrotehničkih i Prirodno-matematičkog fakulteta. To je kompleksan projekat koji uključuje i projektovanja informacionih sistema, računarskih i  telekomunikacionih veza, sigurnost računarskih sistema, različite tehnologije i razne nivoe pristupa…

Prirodno bi bilo da država koristi svoje resurse – univerzitete – i da su uključeni timovi stručnjaka sa univerziteta bar kroz konsultacije, izradu idejnog projekta, ili reviziju urađenog. Međutim, lični interesi i daj da se nešto uradi i uzme veliki novac,  pa kako bude, imaju prednost u odnosu na znanje i sistemski pristup u realizaciji ozbiljnih projekata koji se finansiraju od narodnih para“, ističe profesor Blanuša, koji je član Gradskog odbora SDS-a Banjaluka.

Dok god se bude ovako radilo, upozorava on, biće nam tako kako jeste.

“Bićemo na dnu svih evropskih ljestvica, osim onih koji se odnose na korupciju, nepotizam i ostale društvene anomalije gdje smo šampioni. Vlast će nas i dalje ubjeđivati kako je sve kod nas dobro, zapravo odlično, kako nas oni ‘čuvaju’ i kako su drugi krivi za sve što nije kako bi trebalo biti“, zaključuje prof. dr Branko Blanuša.

(BN)

CATEGORIES
Share This