Otvaranjem Velike sale nastavljena obnova Vladičanskog dvora u Pakracu: Britanski kralj Čarls pozvao pakračku biblioteku SPC da se predstavi u Londonu

Otvaranjem Velike sale nastavljena obnova Vladičanskog dvora u Pakracu: Britanski kralj Čarls pozvao pakračku biblioteku SPC da se predstavi u Londonu

Episkop pakračko-slavonski Jovan, ambasadorka Republike Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić i direkor Sekretarijata za vjere u Vladi Republike Srpske Dragan Davidović otvorili su sinoć u Vladičanskom dvoru u Pakracu obnovljenu Veliku salu i izložbu dijela iz bogatog slikarskog fundusa Eparhije.

Vladika Jovan rekao je da se obnova Vladičanskog dvora, koji je bio ponos Srpske pravoslavne crkve i dalje nastavlja, a da bi do polovine iduće godine bude završena obnova Sabornog hrama i u jesen 2025.  Bi trebalo biti njegovo osveštanje.

– U ovoj obnovi ogromnu ulogu imale su institucije Hrvatske, Republike Srbije i Republike Srpske. Ovdje su mnogi poslanici iz svijeta i našeg naroda došli da pomognu umom, vještinom, svojom umjetnošću da bi se ovaj dvor i hram obnovio kako to i priliči. Kada je riječ o Vladičanskom dvoru ovdje u Pakracu to je najveći dvor Srpske pravoslavne crkve poslije Pećke patrijaršije i mnogo truda je uloženo u njegovu i u obnovu Sabornog hrama u proteklih deset godina – rekao je vladika Jovan.

On je dodao da je u Vladičanskom dvoru završena obnova biblioteke,  koja je jedna od najznačajnijih biblioteka Srpske pravoslavne crkve i druga u svijetu biblioteka ranih tiskanih knjiga južnih Slovena, koja čuva veliki broj značajnih knjiga koje su nemjerljivo duhovno i kulturno blago.

Episkop Jovan rekao je da je dobio poziv britanskog kralja Čarlsa Trećeg da pakračka biblioteka SPC bude predstavljena u Londonu o čemu će konačan dogovor o terminu ovog velikog kulturanog događaja biti prilikom njegovog odlaska u London u junu ove godine.

– Sve ovo ne bismo uspijeli bez velike pomoći naših prijatelja. Hrvatska i njene institucije učinile su mnogo, pogotovo odjeljenje za rastauraciju iz Požege. Ministarstvo kulture Hrvatske finansiralo je obnovu Velike sale  i želim da im se zahvalim na tome. Republika Srbija i predsjednik Vučić su neprekidno, u kontinuitetu dali podršku obnovi, gospodin Davidović i Vlada Republike Srpske sa nama ovdje su neprekidno deset godina. Želim da podvučem i veliki doprinos ministra visokog obrazovanja Željka Budimira u potpisivanju sporazuma o saradnji izmedju Univerziteta u Banjoj Luci i Eparhije pakračko-slavonske – rekao je vladika Jovan.

On je istakao da ovim želi da naglasi kako je veoma važno kada se svi skupe oko istog cilja, shvatajući veliki značaj eparhije pakračko-slavonske SPC čije sjedište je ovdje sa Papuka prenio patrijarh Arsenije Černojević.

Ambasadorka Milić čestitala je episkopu slavonskom na obnovi dvora i crkve, ističući da svaki put kada dođe u posjetu obnovljen je neki dio dvora ili crkve.

Govoreći o izložbi, upriličnoj u čast otvaranja Velike sale, i na kojoj su mogla da se vide i dijela Salvadora Dalija, Frensisa Bejkona, Ivana Meštorovića,  ona je rekla da se ovakve postavke ne bi postidjele ni mnogo veće institucije kulture u svijetu.

– U ime svih nas, i u ime Republike Srbije,  želim da se zahvalim vladiki pakračko-slavonskom Jovanu i sveštenstvu ove eparhije na posvećenosti ogromnom trudu, na posvećenosti i svemu što su učinili kada je riječ o obnovi imovine SPC, a posebno na tome što su ovo blago pokazali svijetu – rekla je ambasadorka Milić.

Davidović je rekao da episkopa Jovana poznaje više od tri decenije i da zna da je on i prije dolaska u  Eparhiju pakračko-slavonsku imao svijest o važnosti njene obnove.

– Vama i sveštenstvu ovdje dato je veliko breme, to je s jedne strane pastirsko staranje o Jasenovcu i Mlaki, a sa druge očuvanje identiteta srpskog naroda i njegovog kulturnog blaga – rekao je Davidović.

On je podsjetio da je pored obnavljanja Saborne crkve i Vladičanskog dvora u Pakracu, u proteklih nekoliko godina izgrađen manastir u Jasenovcu,  manastirski konak i obnovljena stara škola, kao i crkva u selu Mlaka,  gdje je u Drugom svjetskom ratu bio sabirni centar za djecu sa Kozare koje su ustaše odvodile u logore.

– Sve to ne bi bilo moguće bez vizije episkopa Jovana i sveštenstva ove Eparhije. Svi mi im dugujemo zahvalnost i divljenje za sve ovo što su uspjeli da urade za samo deset godina koliko je vladika Jovan na čelu ove eparhije – rekao je Davidović.

Otvaranju Velike sale i izložbe prisustvovao je i čuveni srpski slikar Mladen Karan i novinar Drago Pilsel.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This