Otac Tadej: Na šta obratiti pažnju tokom posta?

Otac Tadej: Na šta obratiti pažnju tokom posta?

 

– I slabima i jakima, svakome kome je pomoć potrebna. Zato neprestano treba vježbati sebe da srce otvorimo Bogu
– riječi su oca Tadeja.

On je u razgovoru sa Vladetom Jerotićem govorio:

– Bog je neuhvatljiva energija, i čovjek nosi u sebi neuhvatljivu energiju. Kada se te dvije energije usklade, kakav raj već ovdje na zemlji, kakva radost i sveobuhvatna ljubav.

Ja nisam u stanju da se molim, kao Sveti Sava, po mjesec i nešto dana, ali vjerujem u učenje isihasta. I vjerujem u čuda. Možemo da ih osjetimo u svakom trenutku svog života ako prestanemo sa pokušajima da sve razumijemo intelektom i ukoliko batalimo naše procijene i mišljenja i naučimo da se približavamo Bogu, jer tako ćemo biti potpuno otvoreni za uticaj božanskih energija – govorio je otac Tadej.

Vrijeme posta idealno je da se više duhovno uzdignemo, te da se približimo Bogu, najbolji način za to jeste molitva.

O dejstvu umno-srdačne molitve na čovjeka starac je govorio i sljedeće:

– Sveti oci kažu da svako treba da upražnjava Isusovu molitvu: “Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, pomiluj me!” – piše Magazin Novosti.

– Kad ona počne sama da se tvori, bez tvoje volje, to je nevjerovatna, božanska snaga. Osjećaš neiskazanu radost. Sve ti je omiljeno, sve ti je dobro, sve ti je sveto.

To je Božanska blagodat koja se daje, ne zavisi od naše volje, želje; sama se kreće, kao neki motor. Čovjek koji ima tu molitvu, šta god vidi, koga god vidi, raduje se. Zato je Sveti Serafim Sarovski posjetiocu govorio: “Radosti moja!“

Zato, večeras kada krenete na spavanje prekrstite se i obratite se Bogu samo ovim riječima: Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, pomiluj me!

Ako vam ovo uđe u naviku svaki dan, vidjećete kako se istinski mir i radost uvlače u vašu dušu. Otac Tadej kaže:

– I molitva je vježba. Ako stalno ponavljamo molitvu, ona prelazi u osjećanje.

Novosti

CATEGORIES
Share This