Optužen da je prodao pištolje iz stanice Sokolac

Optužen da je prodao pištolje iz stanice Sokolac

Prema tom dokumentu, Tošić je pištolje iz depozita uzeo u oktobru 2021. godine, a prodaju tog oružja unaprijed je dogovorio sa licem kojeg poznaje po imenu “F”.

Kako je navedeno u optužnici policajac je, osim pištolja, iz depozita odnio i veću količinu municije za njih. Navode da je uzeo pištolje raznih modela i to: “magnum 357”, “broving”, “zbrojevka”, “valter”, “VZOR”, tri “berete”, “glok17”, tri modela CZ “M57”, te sedam pištolja marke “CZ” raznih kalibara i modela, među kojima je model “CZ99”.

Optuženi policajac je u to vrijeme bio raspoređen na radnom mjestu vođa sektora u Policijskoj stanici Sokolac.

– Tošić je neutvrđenog dana u oktobru 2021. godine, prekoračio granice svog službenog  položaja te je neovlašteno pristupio u kancelariju policijskog službenika Đ. K., koji je u tom periodu obavljao poslove depozitara, jer ga je  komandir Policijske stanice Sokolac ovlastio za vođenje depozita. Tošić je u toj kancelariji uzeo polomljeni ključ ulaznih vrata depozita u namjeri da otuđi deponovane predmete radi prodaje – stoji u optužnici.

Dodaju da je nakon toga otključao prostoriju depozita i uzeo 19 pištolja koji su bili upakovani u papirne kese te je sa pakovanja skinuo naredbe za deponovanje. Zatim je, piše u optužnici, pištolje stavio u kartonsku kutiju koju je na osnovu ranijeg dogovora sa licem “F” odnio i ostavio na lokalitet zvani “Deveta stražara” u neposrednoj blizini magistralnog puta Rogatica – Ustiprača, a preuzeo unaprijed pripremljenu kovertu sa novcem na ime otkupa pištolja.

– Na taj način optuženi je za sebe pribavio imovinsku korist od 2.300 maraka što je i htio, a Odjeljenju depozita i Policijskoj stanici Sokolac pričinio štetu. Optuženi nije imao pravo pristupa prostorijama depozita niti potrebnu saglasnost za takvo postupanje – stoji u optužnici.

Tošić je uhapšen u julu prošle godine i nakon toga je rješenjem načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo suspendovan do okončanja krivičnog i disciplinskog postupka.

Kazna

Policajac Aleksandar Tošić, osim gubitka posla, za svoje nedjelo mogao bi da dobije i više godine zatvora. Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja koja su njemu stavljena na teret predviđena je kazna od jedne do pet godina zatvora.

(Glas Srpske)

CATEGORIES
Share This