Novinarka Miljanović Zubac o stanju bezbjednosti u Trebinju

Novinarka Miljanović Zubac o stanju bezbjednosti u Trebinju

Od 11 tačaka dnevnog reda skupštinskog zasjedanja u Trebinju, najviše pažnje izazvala je tema koja se nije ni mogla naći na dnevnom redu – bezbjednost novinarke Nataše Miljanović Zubac. 

Tačka o tome, zbog, kako je objašnjeno, proceduralnih razloga, nije mogla biti na dnevnom redu skupštine, ali se zato u skupštinskoj sali pojavila novinarka Miljanović Zubac. 

Pred odbornicima nije mogla da govori, ali je na konferenciji za novinare ispričala sve ono o čemu već duže vrijeme javno piše na svojim društvenim mrežama i upoznaje policiju i tužilaštva. Govorila je povezanosti policijskih i državnih struktura sa onim kriminalnim, kao i o tome da se u Trebinju kreću ljudi koji su potencijalna bezbjednosna prijetnja, ne samo njoj, već i drugim građanima.

Ona je ponovila da se ne osjeća bezbjedno i da će, budući da je policija ne štiti adekvatno, biti prinuđena da angažuje privatno obezbjeđenje. 

„Dvije godine trpim horor i teror, to je bitka koju sama bijem“, započela je tako svoje obraćanje novinarka Miljanović Zubac i odbacila svaku mogućnost politizacije njenog rada, budući da se i ta teza mogla čuti u skupštinskim klupama, jer je Lista za pravdu i red imala namjeru da pitanja novinarke delegira na dnevni red.

Inače, Direkt je u više navrata prenosio objave novinarke Nataše Miljanović Zubac koja je upozoravala na povezanost policijskih struktura sa ljudima iz kriminalnog miljea. Njoj je u junu 2022. godine ispred kuće u kojoj je stanovala zapaljen automobil, ali počinioci i nalogodavci do danas nisu otkriveni, iako je ona javno iznijela svoja saznanja. O ovome je Direkt detaljno pisao u tekstu Kriju li inicijali i heštegovi odgovorne za paljevinu auta novinarke Nataše Miljanović Zubac?

Naglasila je da će i dalje nastaviti da se bori protiv kriminalaca u policijskim redovima i protiv onih u foteljama državnih institucija.

„Mnogo razlikujem kriminalce koji su odlučili da se bave tom unosnom aktivnošću i one kriminalce sa značkama i u foteljama i to je krucijalni razlog zbog kojeg sam krenula u borbu. Nemam ništa protiv kriminalaca, ja imam protiv onih s druge strane koje kriminalci debelo čašćavaju i poručujem im da ću ja njima i dalje da se bavim“, rekla je novinarka.

Kaže da svakodnevno i dalje na različite načine dobija prijetnje, ucjene, upozorenja i da istupima u javnosti u stvari štiti svoj život.

Referišući se na jučerašnja hapšenja u Trebinju, o čemu je Direkt već pisao, Miljanović Zubac je naglasila da je Blagoja Milovića više puta „crtala“ u svojim objavama i da je načelnika Policijske uprave Trebinje Sinišu Laketu upozoravala „da ne šeta s njim“. 

Za bivšeg direktora Državne granične službe (DGS) Zorana Galića, koji je, prema jučerašnjim navodima državnog Tužilaštva od hapšenja pobjegao u Hrvatsku, kazala je kako mu je još 2014. godine prijavila prekogranični kriminal u poslovima šverca cigareta.

U svom prvom obraćanju trebinjskim medijima pozvala je i ministra unutrašnjih poslova RS Sinišu Karana da se pozabavi stanjem u Trebinju kako bi cijeli grad bio bezbjedniji. Pozvala je i medije da stanu iza nje i da se zajednički, što i jeste u duhu novinarske profesije, bore protiv kriminala i korupcije u ovom gradu.

Inače, Miljanović Zubac je juče govorila i pred Odborom za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i očekuje da Odbor od MUP-a, u skladu sa svojim nadležnostima, zatraži informacije o njenom slučaju i zaštite je.

Novinarka Nataša Miljanović Zubac (Foto: Direkt)
Novinarka Nataša Miljanović Zubac (Foto: Direkt)

Inače, u odgovoru koji je Direkt dobio od MUP-a RS se navodi da oni ne raspolažu informacijama koje bi ukazivale na mogućnost ugrožavanja bezbjednosti novinarke Nataše Miljanović Zubac.

„Uprava za obezbjeđenje ličnosti i objekata je na osnovu relevantnih činjenica i informacija, kao i mišljenja drugih policijskih agencija u BiH sačinila bezbjednosnu procjenu i istu dostavila PU Trebinje na postupanje. MUP Republike Srpske tražio je od bezbjednosnih agencija na nivou BiH, na nivou FBiH i od Policije Brčko distrikta da dostave podatke i informacije sa kojima raspolažu, a koje bi ukazivale na mogućnost ugrožavanja bezbjednosti Nataše Miljanović Zubac. Dostavljeni su odgovori od Granične policije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, Službe za poslove sa strancima, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Brčko distrikta da ne raspolažu podacima i informacijama koje bi ukazivale na mogućnost ugrožavanja bezbjednosti navedene novinarke“, stoji u odgovoru našem portalu.

Ona je pak ponovila da će ukoliko se nešto desi njoj ili njenoj porodici biti odgovorne sljedeće osobe: načelnik PU Trebinje Siniša Laketa, direktor policije RS Siniša Kostrešević, ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan, direktor SIPA-e Darko Ćulum, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Enes Karić te ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić.

Policijskim strukturama je danas postavila i novo pitanje – da li nešto znaju o „pucaču“ u Trebinju?

Prvo materijal, pa dnevni red

Inače, Klub odbornika Liste za pravdu i red zatražio je prošle sedmice od Policijske uprave Trebinje informaciju o tome dokle se stiglo u istrazi u slučaju novinarke Miljanović Zubac, kako bi na osnovu odgovora tu tačku delegirali na dnevni red skupštine. No, iz Policijske uprave su im odgovor poslali tek juče, a u njemu je navedeno da pitanja o tome zatraže u okviru mogućnosti odborničkih pitanja.

Da bi se neka tačka našla kao prijedlog za dnevni red ona mora da ima svoj materijal, jasne su procedure. Kako Lista za pravdu i red od policije nije dobila traženi materijal, ta tačka nije mogla da se nađe na dnevnom redu.

Nebojša Milišić, odbornik Liste za pravdu i red, ipak, smatra da nije u pitanju samo proceduralni nedostatak, već je posrijedi sabotiranje ove teme i da vlast uopšte ne želi o tome da raspravlja.

„Pokušali smo ovo da dovedemo na skupštinu, da naša Skupština o tome zauzme stav, jer je krajnje vrijeme. Međutim, vlast je našla način da to minira, jer im se ne priča o tome“, rekao je Milišić i dodao da ovo pitanje nije političke prirode već isključivo životne.

„Da je sreće, ova skupština bi se za dva dana sastala da raspravlja o ovome, jer je nečiji život u pitanju, a ne da čekamo neke termine u septembru. Pitanje je volje, ali vidimo da nema volje da se stane u zaštitu te žene i da joj se da bilo kakva podrška“, dodao je on.

Predsjednik trebinjske Skupštine Dragoslav Banjak potvrdio je da priča o novinarki Miljanović Zubac zbog nedostatka zvaničnog materijala nije mogla biti prijedlog za dnevni red.

„S obzirom na to da nisu dobili odgovarajući materijal, nije mogao da bude sačinjen ni prijedlog dokumenta i tačka kao takva nije ni mogla da bude delegirana u ovakvim okolnostima“, rekao je Banjak.

On je podsjetio da je bilo koji odbornik ima mogućnost da neku tačku delegira na dnevni red, u skladu sa svim procedurama, kao i da se o ovoj temi može raspravljati u okviru tačke o stanju bezbjednosti u gradu.

Tačka o bezbjednosti u gradu će, prema najavama, biti na dnevnom redu tek u septembru.

Iako to nije uobičajno, na današnjoj konferenciji za novinare nije se obraćao gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić. 

Direkt portal

CATEGORIES
Share This