(Ne)Vidljive žene u Gacku

(Ne)Vidljive žene u Gacku

Žene su dale nemerljiv doprinos razvoju i životu Hercegovine

Da li su žene u Gacku nevidljive? Jesu li u boljem položaju nego njihove pretkinje? Da li su uspele da se izbore za ravnopravnu poziciju u lokalnoj zajednici i ima li vidljivost cenu, samo su neka od pitanja koja su juče razmatrana u sali SO Gacko.

Nažalost, nije to bila tema skupštinskog zasedanja niti su se predstavnici sistema  bavili ovim važnim pitanjem. Panel (Ne)Vi

Bilo je reči o tome kako uskladiti privatne I profesionalne obaveze, da li vidljivost ima cenu, koliko je važna podrška porodice, ali i drugih žena i da li su vidljive zahvaljujući ili uprkos sistemu.

Mostar je kao veliki centar uglavnom u fokusu javnosti dok su druge sredine nepravedno zapostavljene. Zato smo želele da čujemo kako žive žene u Gacku, da li su vidljive I na koje prepreke nailaze u svom svakodnevnom životu” rekla je predsednica Inicijative Ifeta Ćesir Škoro.

Ona je bila inicijatorka ideje da se od zaborava otrgne doprinos koji su žene dale razvoju Mostara. U martu 2020. su izvele performans u kome su članice ovog udruženja glumile, odnosno predstavile život pet žena koje su ostavile trag-  počev od kraljice Katarine, preko Smilje Mučibabić, pa Nadžide Hadžić, prve sutkinje. Ujedno su predstavljale i živote današnjih žena Mostara.

Do sada smo imale 13 panela sa preko 100 žena koje su gradile Mostar. Ima više imena koja su taksativno nabrojana jer o njihovim životima ništa nismo našle osim imena i prezimena, zanimanja i čije su supruge bile”, rekla je Alma Pelo- Zagorčić iz Inicijative građanki/na Mostar.

cilj da još jedna ulica u Mostaru dobije naziv po ženi

“Rodila se ideja da napravimo spomenar “Putevima nevidljivih Mostarki”. Želele smo da određene lokacije u gradu povežemo sa ženama koje su radile i delovale na tim lokacijama. Napravile smo krug- prvu feminističku turističku turu u Mostaru. U svetu je to sasvim normalno, a mi smo pokušali da to poklonimo našem gradu. Određene turističke agencije su preuzele brošuru i nude je turistima, mislim da smo na dobrom tragu da promovišemo značaj žena u lokalnoj zajednici i da budemo vetar u leđa današnjim ženama koje deluju i rade”, rekla je Alma Pelo Zagorčić i dodala da je njihov osnovni cilj da se još jedna ulica u Mostaru nazove po ženi.

“Nismo odlučili koja će to žena biti, sasvim nam je svejedno jer koju god da izaberu, vredna je toga  jer iza njih stoje reference. Šta god Gradsko veće da izabere, bićemo saglasne”, odlučne su žene iz Inicijative.

Kad osvojimo Skupštinu…

Da li su žene vidljive u svojoj zajednici ne pokazuje broj njih koje su zaposlene ili na rukovodećim pozicijama ustanova. To pokazuje njihov broj u bordu direktora preduzeća ili u odborničkim klupama.

“One su negovateljice, vaspitačice, učiteljice, dakle, sve ono što kod kuće besplatno rade, samo su na poslu plaćene za to. Kad osvojimo ovaj prostor (salu SO Gacko prim, aut.) onda se može reći da smo prestale da budemo nevidljive”, rekla je jedna od učesnica panela.

Direktportal
CATEGORIES
Share This