“Neka dobro iščitaju šta tamo piše” Selman poručuje da struja ne može poskupiti zbog odluke Ustavnog suda Srpske, a pomenuo i borački dodatak

“Neka dobro iščitaju šta tamo piše” Selman poručuje da struja ne može poskupiti zbog odluke Ustavnog suda Srpske, a pomenuo i borački dodatak

Na osnovu odluke Ustavnog suda Republike Srpske ne može doći do poskupljenja struje, poručio je predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske, Džerard Selman.

Posljednjih dana javnost bruji o odluci Ustavnog suda Srpske u kojoj se navodi da tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske. Svi se pitaju šta to znači za građane, hoće li im računi za struju biti skuplji.

Selman je za ATV pojasnio koja je procedura i šta stvarno predstavlja odluka Suda na čijem je čelu.

– Mi smo utvrdili da odluka (o tarifnim grupama) nije u skladu sa Zakonom o električnoj energiji, a samim tim, kada odluka nije u saglasnosti sa Zakonom nije ni sa Ustavom. Prema tome, ono što u toj odluci piše, regulator na nivou Republike Srpske treba da iščita našu odluku. On će iz te odluke vrlo jasno i precizno moći zaključiti šta u stvari u svojoj odluci ili nekoj novoj treba da radi i mijenja kako ne bi doveli građane Republike Srpske u neravnopravan položaj. Ne možete u istoj pravnoj situaciji imati dva, tri ili četiri aršina – izjavio je Selman.

On ističe da Ustavni sud Srpske želi da dovede sve građane Republike Srpske u istu poziciju.

Naveo je da je cijelu zabunu u javnosti o ovoj odluci Ustavnog suda je izazvala neinformisanost o samoj odluci.

– Prve izjave su krenule na osnovu samo saopštenja poslije sjednice Ustavnog suda gdje je u par rečenica samo parafrazirano šta je urađeno. Međutim, kada uđete u tekst te odluke, onda tek vidite gdje ste pogriješili odnosno gdje je načinjena povreda zakona – rekao je Selman.

Što se tiče odluke ovog Suda o boračkom dodatku, kojom je ustanovljeno da član 16. stav 4. Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, Selman kaže da će u tom segmentu struka morati uradi ono što je potrebno.

– Onog momenta kada smo utvrdili da ono što je uradila Vlada nije u saglasnosti sa zakonom, dovoljno je reći i onaj ko pročita tu odluku zna koji je sljedeći put, da više do toga ne dođe – rekao je Selman.

Osporenim članom zakona propisano je da odluku o utvrđivanju osnovice donosi Vlada početkom svake godine, u skladu sa visinom raspoloživih sredstava planiranih u budžetu za tu godinu, vodeći računa o dostignutom nivou prava.

Selman je rekao da je Ustav Republike Srpske zasnovan na najsavremenijim principima i standardima, odnosno, da se vlast u Republici Srpskoj ne dijeli samo na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Četvrti stub vlasti je je ustavno-sudska vlast i upravo je ustavno-sudska vlast krajnji tumač i čuvar Ustava.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This