Maja Bodiroga – moje ocjene su rezultat dobre organizacije

Maja Bodiroga – moje ocjene su rezultat dobre organizacije

Učenica generacije Centra srednjih škola Trebinje – Maja Bodiroga

Maja Bodiroga je najbolja učenica ovogodišnje generacije Centra srednjih škola u Trebinju. Sve četiri godine srednje ekonomske škole završila je odličnim uspjehom. No, za nju ocjene nisu mjerilo znanja, kaže, i u njenom slučaju samo su došle kao rezultat jako dobre organizacije.

Učenica generacije Centra srednjih škola Trebinje - Maja Bodiroga
Učenica generacije Centra srednjih škola Trebinje – Maja Bodiroga

Maja jeste zvanično najbolja učenica, ali kaže, da se znanje još mnogo njenih prijatelja, koji nemaju baš sve petice u dnevniku, može mjeriti sa znanjem odlikaša.

„Među nama je mnogo pametnih učenika, iako ocjene ne prate to. Mislim da samo oni nisu imali dovoljno volje ili motivacije, a možda je neko od njih i pogriješio pri odabiru zanimanja. Uglavnom, moj trud se isplatio, ocjene su to pokazale i na kraju i ova titula“, kaže Maja za Direkt i dodaje da joj je najviše značila podrška roditelja i sloboda koju su joj dali da gradi svoj put i reda vlastite prioritete.

Zbog toga je uz školu stizala da se bavi biciklizmom, planinarenjem, da putuje, gleda filmove, crta, druži se i diše punim plućima. 

„I profesori su nam davali veliku podršku i motivaciju, ali za meni je presudna tačka bila podrška mojih roditelja, koji mi nikada nisu rekli da ja u školi nešto moram. Ja sam tako bila slobodna i sama sam sebi zadala cilj i moj škloski uspjeh to pokazuje“, nastavlja Maja.

„Direkt“ će u narednim danima, kroz kratke intervjue, predstavljati najbolje maturante istočne Hercegovine.

Potreba da posebno istakne učenicu Anđelu Savić dolazi otuda, jer je i ona bila na korak od toga da bude đak generacije.

„Smatram da ona treba da bude ponosna na sebe. Ona za mene i jeste đak generacije, iako nije zvanično dobila tu titalu“, nesebično primjećuje Maja i dodaje da je za nju velika čast što će večeras u svečanom defileu predvoditi maturante svoje škole.

Za Direkt se prisjeća da kada je završavala osnovnu školu nije imala dovoljno samopouzdanja i mislila je da će joj srednja škola donijeti više problema. No, prevarila se. Iako je željela da upiše turističku školu, te godine tog smjera nije bilo i odluka je pala na smjer – ekonosmki tehničar.

„Meni je to leglo baš, i predmeti, i profesori i pronašla sam se u tome“, kaže Maja.

Učenica generacije Centra srednjih škola Trebinje - Maja Bodiroga
Učenica generacije Centra srednjih škola Trebinje – Maja Bodiroga

Ostanak u Trebinju

Ona će ostati u svom gradu i biće polaznica prve generacije novog smjera na Fakultetu za proizvodnju i menadžent – Inženjerstvo informacionih sistema i tehnologija.

Ostanak u svom gradu vidi kao prednost.

„Prvobitni plan mi je bio da upišem ovaj fakultet u Podgorici. Međutim, kad sam vidjela da će to od ove godine biti i ovdje, odlučila sam da ostanem. Nekako sam to shvatila kao jednu prednost, nego kao nedostatak. Mnogi će reći da će to značiti da neću biti dovoljno samostalna, ali ja smatram da je život preda mnom i da ću ja imati vremena i da se osamostalim u budućnosti“, kaže ova maturantkinja.

Kada bi imala priliku da nešto promijeni u srednjoškolskom obrazovnom sistemu to bi vjerovatno bilo pretjerano pridavanje značaja ocjenama.

„Za naš obrazovni sistem, mogla bih reći, da je dobar, jer nekada nam daje vjetar u leđa, ali ono što mi se ne dopada je toliko potenciranje na ocjenama. Meni je najznačajna ta sloboda koju sam imala da sama biram da li želim da budem dobar učenik u nečemu, a naš sistem nas tjera da moramo biti dobri u svemu“, primjećuje ova devetnaestogodišnjakinja.

Smatra i da srednjoškolcima nedostaje dodatnih aktivnosti koje bi ih povezale i podstakle na društveni angažman i razvile kod njih osjećaj za pripadnost nekoj zajednici.

Zahvalna je, priča, svojim profesorima i profesorkama koji su joj, kako je rekla, ponudili veliko znanje. No, najlješe uspomene će nositi na one aktivnosti koje nisu u potpunosti nastavne – učešće u različitim manifestacijama i sekcijama, jer je tu upoznala mnogo vrijednih i dobrih ljudi.

Razgovaralo se u školskim klupama tokom ove četiri godine, kaže, i o važnim društvenim problemima na koje su nailaze učenici.

„Imali smo sreću da je naša razredna bila veoma dobra i da smo imali slobodu da joj se povjerimo. Profesori su bili veoma srećni ako im se povjerimo, ali mi smo nekako ta generacija koja se teško i roditeljima otvara. No, pomoć je uvijek bila tu“, dodaje ona.

Učenica generacije Centra srednjih škola Trebinje - Maja Bodiroga
Učenica generacije Centra srednjih škola Trebinje – Maja Bodiroga

Maja je tokom srdnjoškolskog školovanja često i radila. Bila je poslastičarka, prodavačica, čistačica… Kada smo je pitali zašto, rekla je da joj to nije padalo teško, naprotiv.

„Smatram da je dobro da roditelje oslobodimo dijela troškova. Mislim da sam spretna i tih osam sati posla mi nije teško, ali mojim roditeljima znači“, zaključuje ova vrijedna učenica, s kojom smo razgovarale baš kad je završila svoje radno vrijeme.

Trenutno prodaje suvenire u parku, što joj pomaže da usavrši jezike, omogući komunikaciju sa različitim ljudima, ali i da u materijalnom smislu spremno dočeka studentske dane.

Inače, Maja Bodiroga je učenica generacije za četvorogodišnji stepen Centra srednjih škola, dok je učenica generacije u trogodišnjem stepenu Milana Radić, s kojom je Direkt već razgovarao.

Direkt portal

CATEGORIES
Share This