KLJUČNA SEDMICA ZA DOGOVOR Ratni veterani VRS očekuju poziv ministra, od zahtjeva NE ODUSTAJU

KLJUČNA SEDMICA ZA DOGOVOR Ratni veterani VRS očekuju poziv ministra, od zahtjeva NE ODUSTAJU

Nekadašnji borci Vojske Republike Srpske, okupljeni u Udruženju “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata”, i dalje čekaju na poziv ministra rada i boračko-invalidske zaštite Danijela Egića kako bi razgovarali o pokretanju procesa revizije boračkih statusa.

Početkom prošlog mjeseca, podsjećamo, ratni veterani iz tog udruženja donijeli su odluku da izađu na ulice u ukoliko Vlada Srpske i resorno ministarstvo nastave da ignorišu njihove zahtjeve.

Između ostalog, sa sjednice Predsjedništva Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS”, održanoj 2. juna, poslato je upozorenje da ukoliko u roku od 15 dana iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS ne dobiju odgovor da su spremni da krenu s procesom revizije i “odvoje žito od kukolja”, bivši borci riješeni su da preduzmu radikalne korake. Između ostalog, zaprijetili su da će proteste održati pred zgradom Vlade Republike Srpske te da se, kako su najavili, neće povući sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Inače, krajem prošlog mjeseca zaista je došlo do sastanka ministra Egića sa predstavnicima boračke populacije, ali na navedeni događaj nisu bili pozvani i predstavnici Udruženja “Veterani-odbrambeno-otadžbinskog rata RS”. Potpredsjednik udruženja, Nedeljko Klincov, za Srpskainfo kaže da su veterani dogovorili s ministrom da održe poseban sastanak na temu revizije.

– Dogovorili smo se da početkom sljedeće sedmice razgovaramo s ministrom i dogovorimo tačan termin sastanka. Pred nama je ključna sedmica za postizanje dogovora. Očekujem da najkasnije u utorak znamo na čemu smo. Ukoliko do toga ne dođe, naši stavovi su jasni i nema potrebe da ih ponavljam. Od naših zahtjeva sigurno nećemo odustati – poručuje Klincov.

Inače, glavni predmet spora između bivših boraca VRS i predstavnika aktuelnih vlasti u Srpskoj jeste broj ratnih veterana koji ostvaruju pravo na mjesečni borački dodatak i ostale privilegije rezervisane za demobilisane borce.

Prema procjenama navedenog udruženja, status bivših boraca u Republici Srpskoj trenutno ima najmanje 70.000 onih koji za vrijeme proteklog rata nisu ni “omirisali barut”, a kamoli učestvovali u borbama za stvaranje i odbranu Srpske.

Takođe, ratne veterane posebno je “raspalila” prošlogodišnja izjava ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS, Danijela Egića, prema kojoj pravo na dobijanje mjesečnog boračkog dodatka u Srpskoj ostvaruje oko 194.000 ljudi. Uzimajući u obzir da prema brojnim relevantnim procjenama ukupan broj pripadnika VRS, čak ni u najkritičnijim ratnim godinama, nije prelazio 155.000, da je od završetka rata prošlo skoro tri decenije te da je veliki broj ratnih veterana prirodnim putem otišao s ovog svijeta, dok je nemali broj onih koji su odselili u inostranstvo, ostalo je nejasno kako se povećala cifra onih koji su učestvovali u ratu?

Na sastanku koji je početkom marta ove godine održan između predstavnika Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS” i resornog ministarstva, između ostalog, dogovoreno je da se s procesom revizije krene u najkraćem mogućem roku.

Jedan od prijedloga ratnih veterana kako “odvojiti” prave od lažnih boraca VRS je da se u krivični zakon uvede to da svako ko ostvaruje pravo na borački dodatak ispuni obrazac u kojem pod moralnom i krivičnom odgovornošću potvrđuje da je u ratu proveo tačno određeni period, kao i ratnu jedinicu čiji je bio pripadnik.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This