Jubileji se slave, a borci i dalje teško žive

Jubileji se slave, a borci i dalje teško žive

 U Dobrunu  i Višegradu parastosima i polaganjem cvijeća pred spomenicima Voždu Kardjordju i Braniocima Republike Srpske održana je centralna manifestacija obilježavanja Dana boraca Republike Srpske i 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.

– Ni 29 godina od završetka odbrambeno-otadžbinskog rata demobilisani borci i rukovodstvo boračke organizacije nisu zadovoljni položajem boračkih kategorija, ističući da su srpski junaci krvlju i dijelovima tijela u ratnim strahotama zaslužili bolji poslijeratni položaj u društvu, rečeno je nakon obilježavanja Dana boraca Republike Srpske i  podizanja Prvog srpskog ustanka .

Kao demobilisani borac prve kategorije i učesnik odbrambeno-otadžbinskog rata Nebojša Knežević kaže da ima mnogo boraca koji još nisu zaposleni, čija djeca još ne rade a ni boračka primanja ne prate troškove života.

„Vlada Republike Srpske sa rukovodstvom boračke organizacije mora više pažnje posvetiti onim koji su Srpsku stvorili u miru a životare u ratu, „ istakao je Knežević.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić kaže da nikad nije rekao da je zadovoljna položajem boraca u miru niti će biti zadovoljan dok je na ovoj funkciji.

„Smatram da su borci i stvaraoci Srpske zaslužili mnogo više  još mnogo prije. U poslednjih godinu i po dana uspjeli smo donekle da poboljšamo položaj boračkih kategorija ali to nije ni blizu onoga za što su se borili“, istkao je Ostojić.

Porta manastira u Dobrunu izabrana je za centralnu republičku manifestaciju obilježavanja jubileja jer je u njoj boravo vođa prvog srpskog ustanka Karadjordjej Petrović gdje mu je  2004. godine podignut monumentalni spomenik, sazidan Karadjordjev konak i otvoren Muzej Prvog srpskog ustanka .

(BN) Foto: Srna

CATEGORIES
Share This