Jelena Rodić (SPS) istakla da hitno treba regulisati izdržavanje djece razvedenih roditelja

Jelena Rodić (SPS) istakla da hitno treba regulisati izdržavanje djece razvedenih roditelja

Predsjednica Foruma žena SPS Jelena Rodić izjavila je da Republika Srpska pod hitno treba pravno regulisati isplatu alimentacija djeci čiji roditelji ne ispunjavaju svoje obaveze.

Iako je nacrt Zakona o privremenom izdržavanju djece usvojen još 2022. godine, do danas nije dovršena parlamentarna procedura, te zakon nije usvojen. Poražavajuće zvuči činjenica da čak 70 odsto roditelja u Srpskoj ne plaća alimentaciju i zanemaruje sopstvenu djecu, dok je u Banjaluci stanje još gore, te svega 7 odsto roditelja uredno ispunjava svoje obaveze. Ovi alarmantni podaci ne trpe odlaganje, stoga SPS zahtijeva hitno usvajanje zakonske regulative – rekla je Rodićeva.

Prema dostupnim informacijama radna grupa za izradu pomenutog zakona predložila je izmjene koje se odnose na proširenje nadležnosti Fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske, dok je prvobitna varijanta sa Alimentacionim fondom po svemu sudeći propala.

– Nevažno je koja će institucija voditi brigu o djeci razvedenih roditelja i da li je riječ o Alimentacionom fondu ili Fondu za dječiju zaštitu. Suštinski je važno da Republika Srpska usvoji zakon koji bi omogućio redovnu isplatu alimentacija, dok bi neodgovorni roditelji naknadno u sudskom postupku bili tuženi od strane države koja bi naplatila svoja potraživanja. SPS će insistirati da se zakon usvoji. Brigom o ranjivim kategorijama cjelokupno društvo dokazuje i svoju humanu stranu, bez koje teško da možemo opstati”, poručila je predsjednica Foruma žena SPS.

CATEGORIES
Share This