Jedini pas koji je dobio čin majora u Srbiji: Lister je spasio veliki broj života Srba

Jedini pas koji je dobio čin majora u Srbiji: Lister je spasio veliki broj života Srba

Na karauli Košare te 1999. godine službovali su mnogi sjajni psi poput Neza, Crnog, Maksa, ali među njima se isticao Lister koji je bio sinonim za dostojanstvo, hrabrost i odanost.

Ovo je priča o psu koji je svojim zavijanjem zauvijek ostavio pečat prijateljstva i zajedništva.

Vojnici, koji su branili otadžbinu 1999. godine na Košarama, svjedočili su o hrabrosti psa po imenu Lister, koji zbog svojih podviga dobio čin Majora.

Priča se da je 1995. godine, svojom pribranošću spasao sebe, mečku i mečiće sigurne smrti. Naime, jedno veče vojska je kopala rupu u koju bi zatrpavali smeće, kada su iz mrklog mraka začuli zvuke. Ubijeđeni da im se približava neprijatelj, viknuli su “Vojska Jugoslavije stoj!”, ali se niko nije odazivao.

Lister, prepoznatljivo zategnut kao struna, nije se popeo na zadnje dvije noge, što je bio znak da se približava životinja, ali nije ni režao i pomjerao uši kako bi dao znak da dolazi čovjek. Vojska je zbog njega ostala pribrana i nije pripucala, pa je bljesak logorske vatre otkrio da se u mraku zapravo čuju mečići i mečka.

Slična situacija desila se 1998. godine kada je Lister krenuo u patrolu. U trenutku kada se približio medvjed, Lister se popeo na dvije noge, a njegovo držanje uplašilo je medvjeda koji je uz krike nastavio dalje putem kojim je krenuo.

Za vrijeme ratnog stanja, nikada nije bio uplašen, čak ni pored onolike artiljerije i aviobombi, dostojanstveno je držao položaj. Kada bi dali Listeru komadu “Čuvaj!”, stao bi u odbranu vojnika i niko ne bi smio da im priđe.

Pored mnogih intervencija koje je imao za vijreme svoje službe, kada god bio prošao na mjestu incidenta, bi se uznemirio, režao i zalajao par puta. Muva mu nije mogla promaći na stotine metara, a ako mu vjetar služi, pored oštrog vida, njušio je i na kilometre.

Posljednji put zacvilio je na Uskrs 11. aprila 1999. do kraja odan uz svog tadašnjeg vodnika Ivana Vasojevića “Jaguara”, ostao je do samog kraja. U toj akciji na Opljazu, kod Musine Kuće, poginuli su od prvog rafala vojnici Predrag Bogosavljević, Milenko Božić, Darko Bjelobrk, vodnik Ivan Vasojević Jaguar i Major Lister.

– I sad kada bih otišao na karaulu, čekao bih da vidim, da potrči ka meni… Da se zagrlimo!”- istakao je jedan od vojnika sa Košara u dokumentarnom filmu o karauli.

Posljednjih godina, pod inicijativom grupe vojnika sa Košara, pokrenuta je tema o podizanju biste Majoru Listeru. Na ovaj način bi se odala čast i ukazala zahvalnost psu koji je spasio mnoge srpske živote na rejonu karaule Košare te 1999. godine, prenosi Informer.

Srpskainfo
CATEGORIES
Share This