“Imaj uvijek na umu ovo“ Vladike Nikolaj Velimirović otkriva 3 stvari koje svaka majka treba da zna, kako bi svoje dijete izvela na pravi put

“Imaj uvijek na umu ovo“ Vladike Nikolaj Velimirović otkriva 3 stvari koje svaka majka treba da zna, kako bi svoje dijete izvela na pravi put

Nikolaj Velimirović postao je jedan od najcjenjenijih vladika, nije štedio riječi kada hvali naš narod, ali mu nije bilo strano ni da nam uputi po koju kritiku i ukaže na greške koje pravimo.

 Takođe Nikolaj je otkrio 3 stvari koje svaka majka treba da zna, kako bi svoje dijete izvela na pravi put i od njega napravila čovjeka.

“Od majke zavisi najviše. Imaj uvijek na umu ovo troje.”

Prvo: ostavi svoje djete bez ručka. Tvoje djete treba da sazna, šta znači biti gladan i treba da bude sposobno, da ovda-onda u životu svome da svoj ručak gladnima.

Drugo: Ne dozvoli svome djetetu nikad, da govori zlo o drugim ljudima prije nego što je priznalo i pokajalo svoje zlo. Svijet može popravljati samo onaj, ko je u stanju sebe popraviti, prenosi Stil.

I treće: ne uči svoje dijete sebičnosti. Naučiti dete sebičnosti znači ponoviti nauk, koji mu je priroda dala već u začeću njegovom. Ma koliko ga ti, majko, učila nesebičnosti, nikad nećeš potpuno pobjediti prirodu.

Zato ne prestaj svako jutro savjetovati sina: podaj sine, od svega što imaš dosta jedan dio tvojim drugovima, koji nemaju ništa. Ne prestaj svako veče tražiti računa od sina o njegovim dobrim djelima od toga dana.

Budi svještenik svome sinu, – sveštenička je dužnost da revoltira ljude protiv zla – i tvoj dom biće hram. Ne skrivaj od sina, da i zlo ima u ovome svijetu svoj visok i temeljit presto, kome se milioni ljudi dano-noćno klanjaju. No utvrdi ga u vjeri, da on ne spada u te milione, koji se zlu klanjaju, do da je predodređen za vojnika dobra”.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This