Fočanske planine su oaza ljepote, raznolikosti i atraktivnosti

Fočanske planine su oaza ljepote, raznolikosti i atraktivnosti

Maglić, Zelengora, Ljubišnja, Volujak, Vučevo i drugi planinski masivi Foču decenijama čine privlačnom za ljubitelje prirode, planinare i alpiniste sa gotovo svih kontinenata.

Na području opštine pet je vrhova koji se izdižu preko 2000 metara iznad mora, dok ih u pograničnom pojasu sa Crnom Gorom i opštinom Gacko ima još na desetine, što predstavlja jedinstveno prirodno bogatstvo.

Ljepota, raznolikost biljnog i životinjskog svijeta, atraktivnost i geografski položaj, karakteristike su koje fočanske planine čine posebnim i privlačnim.

I svakog ko ih jednom posjeti ostavljaju bez daha. Brojna su i planinska jezera i rijeke u čijoj ljepoti podjednako uživaju turisti iz cijelog svijeta. Da Foča ima jedinstvene prirodne ljepote u Bosni i Hercegovini, čiju posebnost čine upravo planinski masivi koji je okružuju, ocjenjuju i u ovdašnjem PD „Zelengora“.

Dodaju i da su vrhovi ispod 2000 metara nadmorske visine jednako atraktivni i zanimljivi. Posebno izdvajaju Pliješ i plato iznad kanjona Tare. Predsjednik PD „Zelengora“ Foča, Srđan Kulić ističe ljepotu Zelengore kao planine pristupačne svima.

– Lagana je za šetnju, pogodna za rekreativce, planinare i djecu, dostupna svima koji se ne bave aktivno planinarenjem, kaže Kulić.

Planine su izvori hrane, kiseonika, vode, čuvari ekosistema i važan faktor u opstanku i zdravlju čovjeka, napominju fočanski planinari. U posljednje vrijeme, dodaju, mnogo mladih okreće se prirodi i planinarenju, želeći da upoznaju ljepote Foče i otkriju zdrav način života.

Izvor: Radio Foča

CATEGORIES
Share This