Europol otkrio puteve kokaina i pranja novca

Europol otkrio puteve kokaina i pranja novca

Europol se danas oglasio o hapšenju Mladena Samardžije na Jahorini, a kojem je Sud BiH danas odredio jednomjesečni pritvor, i otkrili su na koji način je krijumčaren kokain i heroin, te kako se “prao” novac od droge.

Iz Europola su naveli da je uhapšen bjegunca koji se nalazi na listi najtraženijih u Evropskoj uniji, te da je imao državljanstvo BiH i Slovenije i da je bio osumnjičen kao “navodni vođa međunarodne organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom kokainom i heroinom u Evropsku uniju, BiH, Crnu Goru i Srbiju.

“Uhapšenu osobu traže slovenačke vlasti i pod istragom je zbog trgovine drogom i pranja novca. Vlasti vjeruju da je osumnjičeni regrutovao saučesnike i obezbijedio im vozila sa namjenski napravljenim skrivenim pregradama za prevoz i prodaju kokaina i heroina. Potom bi zaradu oprali kupovinom nekretnina i luksuznih vozila. Tokom operativnih aktivnosti, organi reda zaplijenili su drogu, oružje i municiju, telefone, vozila, elektronsku opremu i više od 120.000 evra u gotovini”, saopšteno je.

Iz Europola su saopštili da su podržali operativne aktivnosti, olakšali razmjenu informacija i analitičku podršku.

“Na dan akcije, Europol je pružio daljinsku podršku za unakrsnu provjeru operativnih informacija u realnom vremenu”, istaknuto je.

Samardžiju su na Jahorini uhapsili pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, uz podršku Specijalne antiterorističke jedinice i Policijske uprave Istočno Sarajevo, a pod nadzorom Tužilaštva BiH.

(Mondo) Foto:Interpol/MUP Slovenija

CATEGORIES
Share This