Dragana Milović: Društvo je srećno ako je žena srećna

Dragana Milović: Društvo je srećno ako je žena srećna

Da povezivanje može da osnaži žene i unese novi kvalitet u njihov život svedoči Dragana Milović, predsednica Udruženja proizvođača kajmaka iz Gacka. Radi se o 26 žena koje su okupljene oko udruženja sa ciljem da brendiraju i zaštite tradicionalnu recepturu proizvoda koji je sinonim za ove prostore. Ovaj korak je i njih same promenio.

Ljubav je Draganu Milović pre više od dve decenije iz Srema dovela u Hercegovinu. Nakon završenog Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu u Gacku je počela da radi u Zemljoradničkoj zadruzi sa ciljem da pruža logističku podršku poljoprivrednim proizvođačima. Tokom vremena se iskristalisala ideja da bi bilo dobro zaštiti neke proizvode – prvenstveno kajmak iz meha koji je brend ovog područja. Prvi korak je bio da se osnuje udruženje koje će okupiti proizvođače iz cele opštine. Ključnu ulogu u tome je imala Zemljoradnička zadruga koja je povezala proizvođače, tačnije proizvođačice.

Na čelu Udruženja je Dragana Milović koja ističe da je tokom vremena sve dobilo novu dimenziju.

Udruženje čine žene koje uglavnom nisu formalno zaposlene, samo mali broj njih radi, a jedini prihod je to što ostvaruju na svojim gazdinstvima. Vidljivo je da ih je samo udruživanje dosta otvorilo, da im je ulilo samopouzdanje. To je očigledno. Osećaj da pripadaju nečemu i da je njihov rad vrednovan, a samim tim i one, je zaista uticao na njihovu svest o sebi. Ono što uvek kažem je da je i porodica srećna ako je žena srećna i zadovoljna. Bez toga nema ništa”.

Iz prve ruke svedoči kako se žene povezivanjem osnažuju, kako stiču nova iskustva, prijatelje, kakvo je to bogatstvo i za jedno društvo. Ženama koje su bile uglavnom zatvorene u kući, na svom gazdinstvu, nedovoljno vidljive, udruživanje je dalo novu snagu, ali i nova iskustva.

Učesnice su brojnih manifestacija- članice Udruženja proizvođača gatačkog kajmaka

Mnoge naše članice su sada po prvi put mogle da posete neki seminar ili sajam u inostranstvu. Ja sam sretna i ispunjena jer to I jeste bio cilj da te žene osnažimo. Da shvate koliko je važno njihovo mesto u društvu. Kad čujete da je neko, zahvaljujući udruženju, po prvi put u svojoj 60. godini spavao u hotelu ili da sa ponosom ističe da je član udruženja, ne možete da ne budete srećni”, objašnjava Dragana Milović i dodaje:

One kao pojedinci nisu mogle ništa, tu si gde si, radiš to što radiš. Sad si udružen snažniji i priznatiji. Ti si stekao to samopouzdanje”.

Kada priča o samom Danu žena ističe da se dosta toga svelo na kupovinu poklona.

“A i u tome žene više kupuju ženama nego sto poklone dobijaju od suprotnog pola. Ne mogu reći da mi previše znači taj datum. Ako se ne poklanja pažnja svakog dana, tokom čitave godine i ako ne mislimo o sebi čitave godine, ni taj jedan dan neće puno promeniti”, kaže naša sagovornica.

Smatra da su žene previše obaveza preuzele na sebe.

Bez obzira što su zaposlene, posao je nešto što ih čeka i kad se vrate kući. Žena je stub kuće oduvek bila, a sada ima, čini mi se, još i više obaveza nego nekada”.

Na pitanje koliko je bitna povezanost, snaga koje žene pružaju jedna drugoj, odgovara:

“Veoma bitna, bez žena ne bi ni mogla. Naravno, u svemu je važna i podrška ukućana, a naše članice je imaju”, ističe.

Svoj praznik su obeležile druženjem, a ono što očekuju u narednom periodu je dobijanje sertifikata kojim je zaštićeno poreklo gatačkog kajmaka iz meha.

Direkt portal

CATEGORIES
Share This