DA LI SU IZBORNI ROKOVI UGROŽENI Niko neće da štampa glasačke listiće u BiH, CIK ne zna razlog, a ove firme su do sada dobijale posao

DA LI SU IZBORNI ROKOVI UGROŽENI Niko neće da štampa glasačke listiće u BiH, CIK ne zna razlog, a ove firme su do sada dobijale posao

član biračkog odobora udara pečat na listiću za glasanje
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Za štampanje glasačkih listića za lokalne izbore 2016. godine i provođenje prijevremenih izbora posao je dobila štamparija Atlantik iz Banjaluke. Vrijednost tadašnjeg okvirnog sporazuma s njima bila je 646.290 maraka, bez PDV.

Dalje, za opšti izbore 2018. godine kao najbolja prihvaćena je ponuda iste štamparije, s cijenom 1.083.701 KM bez PDV. Tačnije, ona je bila na čelu konzorcijuma koji su još činili NIGD „Dnevne nezavisne novine“, Grafomark Laktaši i JP Službeni glasnik Republike Srpske.

CIK BiH drži konferenciju za medije
FOTO: SRNA

A, onda nastupa era štamparije iz Sarajeva. Za lokalne izbore u BiH 2020. posao je dobila firma Unioninvestplastika d.d. Sarajevo za 688.485 KM bez PDV. Poređenja radi, na tenderu za lokalne izbore u oktobru ove godine, koji je propao, CIK je procijenila da će koštati 1.282.000 KM bez PDV.

Za opšte izbori 2022. posao je takođe dobila Unionivestplastika. Vrijednost okvirnog sporazuma bila je 1.396.640 KM, pokazuju podaci s Portala javnih nabavki BiH.

Kada se izabere najbolji ponuđač, CIK s njim zaključuje okvirni sporazum koji traje dvije godine, u slučaju da nakon održavanja lokalnih ili opštih izbora budu održani prijevremeni izbori, ali je jasno da se gotovo kompletan posao odnosi na glavne izbore.

Bez odgovora

I Atlantiku i Unioninvestplastici obratili smo se s pitanjima da li su preuzeli tendersku dokumentaciju i zbog čega se nisu prijavili za štampanje glasačkih listića za lokalne izbore u oktobru. Za sada odgovore nismo dobili.

U Centralnoj izornoj komisiju BiH kažu da je ovo prvi put da se niko nije javio na oglas za štampanje listića. Međutim, nije im poznato šta je razlog.

-Ne, nije bilo upita ali ni ponuda iako su 24 kompanije preuzele tendersku dokumentaciju – kažu za Srpskainfo u CIK BiH.

Ako pogledamo prethodne izbore vidjećemo da su ti sporazumi s najboljim ponuđačima zaključivani u razničitom periodu – od juna do avgusta. Da li to znači da CIK još ima vremena da provede novi tender za nabavku i pakovanje glasačkih listića?

Prvi listići do 16. avgusta

Zasad nisu ugroženi rokovi, jer prvi manji kontigent glasačkih listića za birače koji glasaju iz inostranstva trebaju biti odštampani do 16. avgusta a preostali glasački listići do 30. avgusta – poručuju iz CIK.

vladajuća koalicija republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Podsjećamo, političke partije iz Srpske takođe su se prijavile na izbore po Izbornom zakonu BiH koga je nametanjem izmijenio Kristijan Šmit, iako je vlast tvrdila da će na izbore isključivo po Izbornom zakonu Republike Srpske. Međutim, taj zakon još nije stupio na snagu i trenutno je upućen na odlučivanje Ustavnom sudu Srpske.

Da li je averzija iz Srpske prema CIK, Šmitu i Izbornom zakonu BiH razlog zbog koga štamparije iz RS ovaj put nisu poslale ponudu za štampanje listića za izvore? Ako je to motiv, šta je s onima iz FBiH?

Srpska info

CATEGORIES
Share This