Azerbejdžan slamka spasa za Rafineriju Brod?

Azerbejdžan slamka spasa za Rafineriju Brod?

Nakon otvorene podrške Milorada Dodika Azerbejdžanu i potvrde resornog ministra, sve je jasnije da Republika Srpska planira prodaju već privatizovane Rafinerije nafte Brod, čiji je većinski vlasnih ruski Zarubežnjeft. Hoće li uspjeti plan da Rafineriju nafte Brod preuzme Azerbejdžan za sada je nepoznato. Postavlja se pitanje da li će to biti slamka spasa za nekadašnji gigant koji se guši u dugovima?

Pored enormnih spoljnih dugova, jedan od najvećih ekonomskih problema u Republici Srpskoj svakako je prestanak proizvodnje u Rafineriji nafte Brod, kao i nagomilani gubici ove firme od oko 820 miliona maraka. Otvorena Dodikova podrška Azerbejdžanu dokazuje opravdanost najava da će ova zemlja kupiti rafineriju, što je nedavno potvrdio i resorni ministar.

„Oni su pokazali određeni interes za saradnju, ako se konačno i desi oni će naravno tu saradnju razvijati zajedno sa kompanijom Zarubežnjeft i njihovom ćerkom firmom kompanijom Optima grupom ovdje u Banjaluci. Koliko smo mi obaviješteni oni su sad u toj prvoj fazi interesovanja za projekat“, rekao je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Bivši radnici brodske rafinerije su međutim skeptični prema najavama zvaničnika Republike Srpske.

„U igru uvlačiti sad Azerbejdžan to je skrivena namjera da se zataškaju gubici koje rafinerija ulja i nafte Brod je imala do sada, a to je da se zataškaju gubici od 930 miliona marka za sav period njihovog upravljanja tim rafinerijama“, kaže Mika Nikić, bivši radnik Rafinerije nafte Brod.

– Rafinerija nafte Brod je od jedne od najopremljenije u bivšoj Jugoslaviji došla do preduzeća koje uopšte ne radi, kažu u opoziciji i pitaju zašto zvaničnici Republike Srpske pregovaraju o prodaji privatne firme?

„Iz tog razloga ne vidim mogućnost da bilo ko iz vlasti pregovara oko ulaganja u neku privatnu kompaniju što je Rafinerija nafte. Na taj način vlast je sama priznala da u Rafineriji ima problema, a s druge strane da su oni davali silnu podršku radu rafinerije od čega nema nikakvu korist ni građani ni stanovništvo“, kaže Mira Pekić poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Azerbejdžan trenutno ima novca od izvoza nafte i plina, međutim ekonomisti upozoravaju da ostaje problem sa nagomilanim dugom brodske Rafinerije.

„Mi nemamo jasnu i transparentnu situaciju otkud toliki dugovi i kome se to duguje. Kada uzmete bilo kog eksperta da napravi procjenu vrijednosti imovine bilo koje firme koja ima dugove onda ti dugovi umanje vrijednost kompanije, postrojenja ili kako god“, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Mogućnost prodaje već privatizovane Rafinerije Brod Azerbejdžanu, mnogi posmatraju da je nešto sumnji tu i da  Dodik ide tamo gdje može dobiti novac.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This