Amfiteatri ostaju prazniji za 1.400 brucoša: Sve manje studenata u Srpskoj, a razlozi su brojni

Amfiteatri ostaju prazniji za 1.400 brucoša: Sve manje studenata u Srpskoj, a razlozi su brojni

Drugog oktobra u Republici Srpskoj počinje akademska godina na visokoškolskim ustanovama oba javna univerziteta. Međutim, amfiteatri će ostati prazniji za 1.400 brucoša.

Organizovan je i treći upisni rok, ali stanje se nije značajno popravilo. Razlozi su brojni.

Ni novi studijski programi na oba javna univerziteta u Republici Srpskoj nisu mogli popuniti broj studenata u ovoj akademskoj godini. Tako je na oba univerziteta ostalo po 700 slobodnih mjesta, zbog čega je organizovan treći upisni rok.

Prijemni za treći upisni rok organizovali su i na Prirodno matematičkom fakultetu u Banjaluci, od traženih 200, upisali su stotinu brucoša.

– Ono što je dobro je da smo upisali 30 odsto više u odnosu na prošlu godinu, imali smo i nove smjerove turizam i tu je nekih 20 odsto više u odnosu na 2022. godinu. Moglo je bolje, ali veliki dio naše djece odlazi da studira u inostranstvo – izjavio je Goran Trbić, dekan PMF Banjaluka

Banjalučki univerzitet je u prva dva upisna roka upisao oko 2.000 studenata. Tradicionalno, najveće je interesovanje za fakultet bezbjednosti, medicinu, psihologiju.

– Interesovanje tradicionalno vlada i za elektrotehniku, za arhitektonsko građevinski fakultet, znači nismo imali nekih velikih oscilacija kada su u pitanju studijski programi i interesovanja budućih studenata – kaže Dario Stanković iz rektorata Univerziteta u Banjaluci.

Svake godine evidentno je da je sve manje studenata u Republici Srpskoj. Razlozi su brojni: promjene na tržištu rada, manje srednjoškolaca, ali i sveprisutni problem odliva studenata na inostrane studije, piše BHRT.

Broj studenata na javnim univerzitetima smanjio je i broj onih koji odlaze na privatne fakultete, ali najveći broj se ipak odlučuje na studije u susjednoj Srbiji.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This