16. januar kroz istoriju: Samospaljivanjem želio da trgne Čehe iz letargije

16. januar kroz istoriju: Samospaljivanjem želio da trgne Čehe iz letargije

Postoje trenuci u istoriji kada morate da učinite nešto, uspio je Jan Palah (21), student istorije na Karlovom univerzitetu, prošaputati u bolničkoj postelji malo prije smrti.

On se u centru Praga, na današnji dan, 16. januara 1969, spalio u znak protesta zbog okupacije Čehoslovačke koju su, po nalogu Sovjetskog Saveza, izvršile članice Varšavskog pakta u avgustu 1968.

S teškim opekotinama na 85 odsto tijela preminuo je u mukama tri dana nakon samospaljivanja.

Prije nego što se spalio poslao je pismo na adrese nekoliko javnih osoba i napisao da postoji tajna organizacija ljudi koji su spremni da se spaljuju sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

– Pošto su se naši narodi obreli na ivici beznađa, odlučili smo da protestujemo i probudimo narod ove zemlje na sljedeći način. Naša grupa sastavljena je od dobrovoljaca koji su riješeni da se spale za našu stvar. Ja sam imao čast da izvučem broj jedan i stekao pravo da napišem prvo pismo, kao prva živa buktinja – stajalo je u pismu Jana Palaha.

Palah je tražio ukidanje cenzure, zabranu lista Zprávy, službenih sovjetskih novina. Palah je u pismu pozvao Čehe i Slovake na generalni štrajk kojim bi podržali njegove zahtjeve. Pismo je završio 16. januara prije podne.

Istog dana oko podneva kupio je dva plastična kanistera i vlasnika jedne garaže nagovorio da mu proda četiri litre benzina.

Oko 14.30 stao je ispred Narodnog muzeja, na vrhu glavnog praškog trga, u to doba krcata ljudima. Polio se benzinom i zapalio šibicu.

Svojim gestom želio je da osudi krvavo sovjetsko gušenje Praškog proljeća 1968. i prekine letargiju u koje su Česi zapali nakon toga.

Mesec dana kasnije (25. februara 1969.) još se jedan student, Jan Zajic, takođe zapalio na istom mjestu. Dva mjeseca poslije toga, u aprilu, Evžen Plocek je učinio isto u češkom gradu Jihlava.

Osim trenutnog šoka, samozapaljenja nisu imali drugog učinka na političko stanje u zemlji.

Jan Palah je prvobitno sahranjen na groblju Olšani. Kako je njegovo grobno mjesto prijetilo da preraste u nacionalni simbol, Čehoslovačka tajna policija pokušava da uništi svako sjećanje na njega. Ekshumiraju njegove ostatke, potom ga kremiraju i šalju porodici, dok je anonimna žena sahranjena u njegovom grobnom mjestu.

Palahovoj majci nije bilo dozvoljeno da urnu pohrani u lokalno groblje do 1974. Urna je vraćena na prvobitno mjesto u Pragu tek 25. oktobra 1990. godine.

Nakon pada komunizma, Palah je u Pragu posmrtno odlikovan bronzanim krstom, koji su uzidali na mjesto samozapaljenja, kod spomenika Svetom Vaclavu, na istoimenom trgu.

Ostali događaji na današnji dan

1547. – U Moskvi za prvog ruskog cara krunisan Ivan Grozni;

1778. – Francuska priznala nezavisnost SAD tokom Američkog rata za nezavisnost od britanske kolonijalne uprave;

1927. – Umro Jovan Cvijić, osnivač Srpskog geografskog društva, predsjednik Srpske kraljevske akademije (sada Srpska akademija nauka i umjetnosti), profesor i rektor Beogradskog univerziteta, počasni doktor Univerziteta Sorbone i Karlovog univerziteta u Pragu;

1932. – Rođena Dajana Fosi, američka naučnica koja je 18 godina radila na proučavanju gorila u Ruandi i DR Kongo;

1970. – Muamer el Gadafi proglasio se za premijera Libije;

1979. – Šah Irana Reza Pahlavi napustio zemlju pod pritiskom sljedbenika ajatolaha Homeinija, koji su potom preuzeli vlast;

1992. – Službeni El Salvador i vođe pobunjenika potpisali mirovni sporazum u Meksiku, kojim je nakon 12 godina završen građanski rat u kojem je poginulo 75.000 ljudi;

2001. – U pokušaju državnog udara u Demokratskoj Republici Kongo ubijen predsjednik Loran Dezire Kabila, a dužnost predsjednika preuzeo njegov sin Žozef. Loran Kabila je na vlast došao u maju 1997, poslije pobune koju su podržale Uganda i Ruanda, protiv tadašnjeg diktatora Mobutua Sese Sekoa;

2018. – Ubijen Oliver Ivanović, srpski političar sa Kosova i Metohije.

CATEGORIES
Share This