Crna Gora: “Dječija droga” popularna među učenicima, cijena jedan evro

Crna Gora: “Dječija droga” popularna među učenicima, cijena jedan evro

Nakon nemilog događaja u budvanskoj osnovnoj školi, gdje je pozlilo 13-godišnjoj učenici koja je ljekarima tokom ukazivanja pomoći potvrdila da je uzimala drogu, društvene mreže su preplavljene objavama upozorenja da je potrebna budnost roditelja i nastavnika.

 

Na društvenim mrežama se dijele fotografije kako izgledaju “bombone”, odnosno “dečija droga” koja je očigledno prisutna među crnogorskim osnovcima. U nekim objavama na društvenim mrežama se navodi da je djevojčica drogu dobila od druga iz škole. Da je dijete konzumiralo drogu potvrđeno je zvanično u saopštenju Uprave policije.

– Sa izrazitim senzibilitetom se prati bezbjednosna problematika u školama i zoni škola i u skladu sa tim, na osnovu procjene rizika, preduzimaju se konkretene operativno-taktičke mjere i radnje na suzbijanju svih oblika kriminaliteta i narušavanja bezbjednosti. Na nivou Odjeljenja bezbjednosti Budva, sprovodi se akcija trajnog karaktera “Mladost”, u sklopu koje se u kontinuitetu vrši obilazak škola i školskih dvorišta na teritoriji opštine Budva. Cilj je spriječavanje svih oblika društveno negativnog-devijantnog ponašanja maloljetnika, sa intencijom na suzbijanje zloupotreba opojnih droga, vršnjačkog nasilja, točenja alkohola maloljetnicima i učestvovanja u igrama na sreću – naveli su iz Uprave policije.

Efekat te droge postiže se samo za petnaestak minuta i mnogo je jači od tableta ekstazi, a tragovi skrivanja su posebna zamka za roditelje i nastavnike jer je umotana kao pakovanje žvaka. Opojna droga, upozorili su iz policije, sve češće se pakuje kao bombone. Na meti dilera su i osnovci i srednjoškolci.

Ranije su mediji upozoravali da kids-droga stiže sa Kosova gdje su, prema podacima američke agencije za narkotike za DEA, nikle male laboratorije za proizvodnju ovog narkotika u obliku slatkiša. Prema podacima Evropola i američke DEA, ovo postaje najpopularnija vrsta sintetičke droge koja se pakuje kao proizvod široke potrošnje.

Kids-droga se prvo pojavila na Bliskom istoku, a došla je iz Kine gdje je napravljena i njen sastav obično čine kanabis i opijum. Cijena ove droge je naročito zastrašujuća. Na tržištu jedna žvaka košta samo jedan evro.

Novosti

CATEGORIES
Share This