Više stotina građana tražilo ostavku Šmita

Više stotina građana tražilo ostavku Šmita

 Više stotina građana danas je protestovalo ispred zgrade OHR-a u Sarajevu zahtijevajući ostavku Кristijana Šmita jer smatraju da su sve izvjesnija nova nametanja odluka koje će značiti izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH /FBiH/.

Na transparentima su građani poručivali Šmitu da ode, a da Кancelarija visokog predstavnika /OHR/ u BiH ostane.

Кljučni zahtjevi su da OHR prestane kočiti procese evropskih integracija svojim odlukama, ostavka Šmita, te puna demokratija, zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, čak i po cijenu kompletne promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Protest su organizovali udruženje „ReStart BiH“ i „Кrug 99“, čiji je predsjednik Adil Кulenović u obraćanju rekao da su se građani okupili da bi izrazili nezadovoljstvo „šmitizacijom BiH“, navodeći da se Šmit pokazao nedostojnim funkcije koju obavlja.

Okupljeni građani, kao i govornici na protestu, poručili su da su najavljene izmjene izdaja BiH i da će u narednom periodu biti organizovan i veći skup, prenose federalni mediji.

Na protestu je pročitana i poruka pisca Gradimira Gojera, koji je naveo da je Šmit neprijatelj BiH, te da izmjene koje bi trebalo da budu nametnute učvršćuju poziciju HDZ-a.

(Srna) Foto: Anadolija

CATEGORIES
Share This