Tri tužbe protiv Savjeta ministara zbog spornih imenovanja

Tri tužbe protiv Savjeta ministara zbog spornih imenovanja

Naime, Savjet ministara BiH je 18. decembra 2023. godine donio rješenje o razrješenju članova Konkurencijskog savjeta BiH – Stjepe Pranjića zbog sticanja uslova za starosnu penziju, Nebojše Popića i Amira Karalića zbog isteka mandata.

Na istoj sjednici Savjet ministara je imenovao nova tri člana – Ankicu Gudeljević, Davora Savića i Ninelu Salibašić.

Kao što je ranije CAPITAL izvijestio, Savjet ministara BiH i Vlada RS prilagodili su uslove konkursa za izbor članova Konkurencijskog savjeta kako bi u to tijelo imenovali podobne stranačke kadrove umjesto stručnjaka iz oblasti konkurencije.

Tri tužbe protiv Savjeta ministara upućene su upravo zbog razrješenja bivših članova te zbog nepoštivanja uslova konkursa čime je otvoren put za postavljanje Ankice Gudeljević na poziciju gdje su ukupna primanja oko 5.000 KM.

Konkurs koji je raspisao Savjet ministara navodi kao uslov za kandidate završen pravni, ekonomski fakultet ili fakultet društvenog smjera, a Ankica Gudeljević je po struci profesor njemačkog jezika.

„Nakon sprovedenih intervjua na vrhu rang liste našli su se profesorica njemačkog Ankica Gudeljević i Davor Savić. Najlošije rangiran od svih kandidata je Aleksandar Bogojević koji je svoju doktorsku disertaciju uradio na temu konkurencije te koji ima više od 10 godina iskustva u samom Konkurencijskom savjetu BiH“, kažu izvori CAPITAL-a.

Konkurencijski savjet ima šest članova koji se biraju na šestogodišnji mandat. Vlada Republike Srpske bira jednog, Vlada Federacije BiH dva, a Savjet ministara tri člana.

Vlada Federacije BiH je u oktobru 2022. godine imenovala Adisu Begić i Ivu Jerkića. Vlada Republike Srpske imenovala je Vanju Malidžana.

Posljedice mogu biti izuzetno velike po tržište i privredu BiH, jer po Zakonu o konkurenciji BiH članovi Konkurencijskog savjeta imaju ozbiljna ovlaštenja.

Konkurencijski savjet treba da se bori protiv zabranjene konkurencije, zloupotreba dominantnog položaja i zabranjenih sporazuma, a vlast članove tog regulatornog tijela bira namještanjem konkursa i prilagođavanjem konkursnih uslova stručnoj spremi podobnih kandidata.

(Capital)

CATEGORIES
Share This