Predložen novi kućni red u zgradi PS BiH, evo šta sve sadrži

Predložen novi kućni red u zgradi PS BiH, evo šta sve sadrži

Služba za zajedničke poslove je spriječila ulazak predstavnika medija u zgradu Parlamentarne skupštine BiH i tako onemogućila medijima da obavljaju svoj posao.

Zbog toga, Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine pripremila je prijedlog Pravilnika o kućnom redu u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, nakon učestalih pritužbi na njihov rad, te zabilježenog incidenta s medijima, zbog čega je i Savjet ministara BiH “izrazio zabrinutost”.

Savjet ministara BiH je na sjednici 11. januara zadužilo Službu za zajedničke poslove da hitno, najkasnije u roku 30 dana, pripremi i dostavi prijedlog pravilnika o kućnom redu, kako bi bio poboljšan rad u zgradama i prostorijama kojim vlada ova služba.

Prijedlog pravilnika je 27. marta upućen u proceduru.

Na toj sjednici Savjeta ministara BiH je, prema zapisniku, bilo govora o informaciji Ministarstva civilnih poslova BiH u kojoj je navedeno da je Služba za zajedničke poslove spriječila ulazak predstavnika medija u zgradu Parlamentarne skupštine BiH i tako onemogućila medijima da obavljaju svoj posao. Navedeno je da je Ministarstvo uputilo dopis Službi u vezi s ovim incidentom, ali nisu dobili njihovo očitovanje. O pitanju funkcionisanja Službe je Savjetu ministara BiH upućen određeni zahtjev zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prema predloženom pravilniku, između ostalog, liftovi će biti blokirani pri dolasku visokih delegacija na pismeni zahtjev iz Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH i Generalnog sekretarijata Savjeta ministara. Navedeno je da je Služba za zajedničke poslove dužna održavati visok nivo higijene u svim prostorijama, a po ovom pitanju uvesti i dodatne mjere pri posjeti visokih delegacija, te održavanju sjednica i sastanaka Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH. Tada će i grijanje i klimatizacija biti produženi ako ove posjete i sastanci budu izvan radnog vremena.

Oružje mogu nositi pripadnici policijskih agencija kada su u pratnji VIP osoba i pripadnici Počasne jedinice Oružanih snaga BiH pri službenoj posjeti, ali u futrolama ispod sakoa. Oružje mogu nositi i pripadnici unutrašnjeg osiguranja.

Zabranjuje se uvođenje kućnih ljubimaca, romobila, skutera i bicikala, te hrane jakog mirisa.Svi koji ulaze, osim članova kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, članova Predsjedništva BiH i ministara, obavezno podliježu protivdiverzantskom pregledu.

U pravilniku, koji ima 21 stranicu, govori se i o načinu prijavljivanja zaposlenih pri ulasku i izlasku, kao i gostiju i delegacija. Prijem stranaka i posjetilaca u zgradi Parlamentarne skupštine BiH odvija se putem elektronskih recepcija-kontrole pristupa instaliranih na ulazu „zapad“ i na glavnom ulazi u Zgradu prijateljstva između BIi i Grčke.

– Posjetilac na recepciji mora pokazati identifikacioni dokument i reći kod koga ide, a potvrda za ulazak i boravak mu se izdaje nakon saglasnosti osobe koju posjećuje. Zaposleni unutrašnjeg osiguranja će, na prigodan način, upozoriti posjetioca da je zabranjeno posjećivati druge osobe, osim osobe za koju je dobio saglasnost – kaže pravilnik.

Za najavljene diplomatske i posjete delegacija neće se izdavati dozvola za ulazak.

Piše i da zaposleni nakon radnog vremena zaključavaju kancelarije, a ako neko iz jedne kancelarije mora u drugu, njihov nadređeni se mora blagovremeno i pisano obratiti službi unutrašnjeg osiguranja.

Zabranjeno je korištenje grijalica i drugih aparata na struju u kancelarijama bez posebnog odobrenja direktora Službe za zajedničke poslove, piše Faktor.

Kompletan prijedlog novog pravilnika možete pročitati na OVOM LINKU.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This