Poznati biznismen iz Zenice počinio samoubistvo: Prije smrti rasprodao firme i podigao svetinju

Poznati biznismen iz Zenice počinio samoubistvo: Prije smrti rasprodao firme i podigao svetinju

Jedan od najuglednijih i najpoznatijih privrednika u BiH, Salko Džananović, počinio je juče samoubistvo u svom stanu u Zenici.

Kako su naveli dežurni iz Operativnog centra MUP Zeničko dobojskog kantona (ZDK), samoubistvo se dogodilo u ulici Sestara Ditrih, piše portal 072info, a prenosi sarajevsko Oslobođenje. Zenički privrednik ubio se pucnjem iz vatrenog oružja u svom stanu. Prema navodima, Džananović je već dugo vremena bio u teškom zdravstvenom stanju zbog bolesti, a bio je jedan od najuspešnijih privrednika i uglednih Zeničana.

Banane mu bile zaštitni znak

On je sa svojom porodicom 29. februara 2008. godine otvorio šoping centar Džananović, kao i hotel Zenica koji se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini. Tada je otvoreno 1.500 novih radnih mjesta.

Svoj posao je prvenstveno pokrenuo sa prodajom banana zbog čega su simbol njegovih maloprodajnih, veleprodajnih objekata, ali i na njegovom šoping centru bile banane.

Hotel Zenica je bila redovna baza gostujućih reprezentacija koje dolaze u Zenicu tokom kvalifikacionih takmičenja u svim sportovima. Izgradnjom ovih objekata promijenio se izgled Zenice jer su se na tom mjestu godinama nalazile ruševine započetog i nikada završenog projekta.

Prodao biznis “Bingo” grupi

Sredinom septembra 2022. godine, Džananović je prodao cijeli biznis Senadu Džambiću i “Bingo” grupaciji.

– Prodate su obe firme, ustvari kompletan biznis, trgovina, veleprodaja na Bristu, hotel, centar. Gospodin Džambić je prethodno sa saradnicina skenirao poslovanje, kapacitete i sve što imamo i s čim radimo. Dogovor je postignut na obostrano zadovoljstvo za 10 dana. Završene su i sve finansijske transakcije, sve – kazao je Džananović nakon prodaje.

Džananovićeve firme zapošljavaju oko 140 radnika na više lokacija, ali u objektima u njegovom vlasništvu nalazi se biznis u kojem radi višestruko više radnika i desetine unajmljenih prostora. Zbog zdravstvenih problema Salko se poslednjih godina povukao iz privatnog biznisa i posao je preuzeo njegov sin Ajdin.

Izgradio džamiju “Safija”

Početkom petog mjeseca 2015. godine položen je kamen temeljac za novu džamiju u zeničkom naselju Brist, koju su svojim sredstvima sagradili zenički preduzetnici Jesenko i Salko Džananović, prenosi Dnevni Avaz.

Polaganju kamena temeljca, čime je počelo ostvarenje sna porodice Džananović, prisustvovali su sveštenici Medžlisa islamske zajednice Zenica, mještani naselja Brist i drugih zeničkih naselja. Tačno dvije godine kasnije, džamija Safija vakifa Salke i Jesenka Džananovića je svečano otvorena.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This