Oko 150 službenih automobila i dan i noć se koriste

Oko 150 službenih automobila i dan i noć se koriste

U institucijama BiH postoji najmanje 150 službenih automobila koje razni funkcioneri, šefovi i njihovi najbliži saradnici koriste 24 časa dnevno. Svaki pokušaj da se taj broj smanji osuđen je na propast.

Poslanik SDA Šemsudin Mehmenović tražio je od svih institucija da mu odgovore o tome ko sve ima pravo na stalno korištenje službenih vozila.

Iako se Mehmedović ponašao kao da on i SDA nikada nisu bili vlast, odgovori koje je dobio su frapantni. U 68 institucija (dakle, još nisu sve odgovorile) takvih slučajeva je 149. U pitanju su automobili stavljeni na raspolaganje funkcionerima i rukovodećim državnim službenicima.

Došao je do zaključka da rukovodilac institucije sam sebi odobrava korištenje vozila bez ikakve saglasnosti i kontrole organa koji ga je imenovao, a ostalima „bez ikakvog kriterijuma“.

Poznato je, i nije ni sporno, da su to najviši funkcioneri, poput članova Predsjedništva, predsjedavajućeg i ministara u Savjetu ministara BiH, ili glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Problem je što se pandemija neograničene vožnje i službenim limuzinama proširila po dubini. Primjera radi, u revizorskom izvještaju Ministarstva finansija i trezora BiH piše da se četiri vozila koriste 24 časa na dan, u Ministarstvu civilnih poslova tri, kao i u većini ostalih resora.

Istu naviku imaju i direktori. Mehmedović navodi primjer Agencije za poštanski promet BiH, za koju vjerovatno više od pola BiH nikada nije ni čulo, u kojoj je 13 zaposlenih, od kojih tri rukovodioca imaju službeno vozilo na raspolaganju 24 časa na dan. Ili, u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH, koja zapošljava 17 ljudi, troje ima pravo na stalno korištenje auta.

Dalje, u UIO BiH šest funkcionera ima ovu privilegiju – direktor, pomoćnik direkora Sektora za poslovne usluge, pomoćnik direktora Sektora za informacione tehnologije, pomoćnik direktora Sektora za provođenje propisa, načelnik Odjeljenja za internu reviziju i šeg Odsjeka za provođenje propisa u Regionalnom centru Banjaluka.

Iz Granične policije je odgovoreno da direktor, njegov zamjenik i pomoćnik koriste tri specijalizovana službena vozila 24 časa dnevno, iako je Pravilnikom Savjeta ministara BiH propisano da su „službena vozila za specijalizovane namjene“ vozila za obavljanje operativnih policijskih aktivnosti.

(BN/Srpskainfo) Foto:RadioSarajevo/Arhiv

CATEGORIES
Share This