Kajganić otkrio razloge hapšenja Debevca i Mehmedagića

Kajganić otkrio razloge hapšenja Debevca i Mehmedagića

Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH, otkrio je razloge hapšenja Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH, i Osmana Mehmedagića Osmicu, bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH.

Kajganić je naglasio da se oni sumnjiče da su prisluškivali sudije Suda BiH i zaposlene u Tužilaštvu BiH u 2020. godini.

Oni su, kako je kazao, uhapšeni po naredbi postupajućeg tužioca, zbog činjenice da postoje pritvorski razlozi za hapšenje.

Naveo je da za sada ne postoje dokazi da su te radnje vršene prema političkim ličnostima i partijama, ali će te informacije, kako kaže, biti provjerene.

„Na osnovu naših prijedloga već su zapečećene određene prostorije“, naveo je Kajganić.

On je potvrdio da je uhapšena Vasvija Vidović.

„U javnosti se pojavila informacija da je lišena slobode i advokat Vasvija Vidović. To je tačna informacija, postoji osnov sumnje da je počinila krivično djelo sprečavanje dokazivanja. Tužilac će podnijeti prijedlog za određivanje pritvora do mjesec dana za sve osumničene“, naveo je on.

Kajganić tvrdi da ovaj predmet nije ni na kakav način povezan sa predmetom koji se odnosi na Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, kome se sudi pred Sudom BiH za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

(BN) Foto:Schreenshot/N1

CATEGORIES
Share This