Forto: Piplmetri nisu u našoj nadležnosti (VIDEO)

Forto: Piplmetri nisu u našoj nadležnosti (VIDEO)

– To nije u našoj nadležnosti volio bih da jeste, ali nije, kazao je danas u Banjaluci ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara BiH Edin Forto, odgovarajući na pitanje novinara u vezi problema nastalih u mjerenju gledanosti TV stanica u BiH.

„Ono što Institut ternutno radi, oni propisuju uslove za određene sprave koje se tretiraju na određeni način i takozvani piplmetri potpadaju pod to. Iskreno se nadam da će Institut urediti to polje na način da imamo ono sve što imaju sve EU zemlje a to su da budu piplimetri koji će u stvarnosti predstavljati ono što stvarno jeste, a to se radi najčešće jer ima par svjetskih firmi koje to rade svuda u svijetu ili su jedni ili drugi. Mislim da mi ne treba da izmišljamo toplu vodu“, kazao je Forto.

Podjsetimo da je početkom juna obustavljeno mjerenje gledanosti u BiH zbog odluka koje je samostalno donijela direktorica Instituta za mjeriteljstvo Milica Krstić Ristović, kadar SNSD-a.

Njena odluka je izazvala velike finansijske probleme medijskoj industriji u BiH, koja  bi trebala sama da uređuje zajedno sa marketinšlim agencijama ko će vršiti mjerenje gledanosti televizijskih programa u BiH.

Jednostranom odlukom SNSD-ove direktorice Instituta jedina ovlaštena Agencija početkom jula je prestala da mjeri tv gledanost u BiH.

Cijeli slučaj je na Sudu BiH.

(BN) Foto: BN               .

CATEGORIES
Share This