EU spremna na pregovore sa BiH, ali kada ispune uslove

EU spremna na pregovore sa BiH, ali kada ispune uslove

Evropska unija je pripravna u svakom trenutku otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom, ali kada će to tačno biti zavisi isključivo o BiH strani koja mora provesti dodatne reforme i ispuniti uslove.

Poručila je to danas Valentina Superti koja će biti glavni pregovarač EU.

BiH je odlukom Evropskog savjeta iz marta ove godine dobila saglasnost za otvaranje pristupnih pregovora, no nakon toga je u zemlji došlo do nove političke krize i blokada pa još nije formiran pregovarački tim, niti usvojen pregovarački okvir.

Na čekanju je i niz zakona čije je usvajanje Savjet ultimativno zatražio, uz odluku da formalno odobri početak pregovora, ali bez definisanog datuma.

Kabinet predsjedavajuće Savjeta ministara BiH, Borjane Krišto, danas je u Sarajevu organizovao konferenciju kako bi se potvrdile obveze koje treba ispuniti.

Superti, koja obavlja dužnost direktorke za zapadni Balkan pri Opštoj upravi Evropske komisije za komšiluk i pregovore o proširenju i koja će voditi pregovore s BiH, kazala je kako je jasno da su vrata EU za BiH u potpunosti otvorena, ali je istakla kako će se proširenje odvijati na temelju zasluga i brzine provedbe reforme kao i usvajanja pravne stečevine Unije.

– Unija je za to spremna u svakom trenutku – kazala je Superti.

Pozvala je vlasti u BiH da što prije pokažu odgovarajući napredak što će Evropskom savjetu omogućiti da utvrdi pregovarački okvir i sazove međuvladinu konferenciju.

Podsjetila je kako su konkretne obveze usvajanje zakona o sudovima, o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, o zaštiti ličnih podataka kao i o kontroli granica, a uz to se mora usvojiti i državni proračun za 2024. godinu što zbog političkih nesporazuma u zemlji još nije učinjeno.

Istakla je i potrebu za reformama koje bi omogućile BiH uključivanje u Plan rasta za zapadni Balkan.

Krišto je kazala kako je pred BiH istorijska prilika koja se ne smije propustiti, a uvjerena je kako se postojeće blokade mogu otkloniti.

Pojasnila je kako je u toku uspostava pregovaračkog tima kao i izbor glavnog pregovarača u ime BiH priznajući kako “široko decentralizovani” ustroj države usporava sve procese u zemlji pa tako i približavanje članstvu u Uniji.

No ona kaže kako vjeruje da se problemi i na tom planu mogu riješiti uz poštovanje mehanizma koordinacije pri donošenju odluka i ustavne strukture.

Istakla je kako tokom pregovora očekuje posebnu podršku Hrvatske, ali i drugih zemalja regije koje su ranije otvorile pregovarački proces.

– Svjesna sam da nema prečica, niti brzih puteva, no uz zajednički rad i jačanje međusobnog povjerenja uvjerena sam kako možemo ostvariti zajedničke ciljeve – kazala je Krišto.

Vladimir Drobnjak koji je bio glavni pregovarač Hrvatske tokom pristupnih pregovora na sarajevskom je skupu upozorio kako u EU znaju baš sve o zemlji s kojom pregovaraju, no pri tom je baš Evropska komisija, kako je kazao, najbolji prijatelj zemlji s kojom se pregovara.

– To je i politika i diplomatija i pravo i logistika – kazao je Drobnjak.

Pregovore s EU opisao je kao najsloženiji proces s kojim se jedna država može suočiti, a pritom pregovara cijela zemlja, a ne samo njeni stručni timovi.

Uz sve to, kako je istakao, uspješnih pregovora nema bez nacionalnog političkog konsenzusa, a to je bio i ključ uspjeha pregovora što ih je vodila Hrvatska, piše N1.

– U Hrvatskoj uvijek imate prijatelja, a ako treba i savjetnika i mentora – poručio je Drobnjak političarima u BiH.

(N1)

CATEGORIES
Share This