BiH traži da joj se vrati preko milion maraka za vakcine

BiH traži da joj se vrati preko milion maraka za vakcine

Bosna i Hercegovina priprema tužbu protiv Globalne alijanse za vakcine GAVI, radi vraćanja neutrošenog novca , u iznosu od 1,6 miliona KM, isplaćenog za nabavku vakcina protiv Covida-19, koje nisu isporučene.

Savjet ministara BiH danas je usvojio Informaciju Pravobranilaštva BiH o svim pokrenutim sporovima protiv Bosne i Hercegovine na sudovima u inostranstvu, koji mogu imati dodatne finansijske implikacije na budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, odnosno onog nivoa vlasti na koji se spor odnosi, piše Fena.

Informacija sadrži pregled osam postupaka s detaljnim podacima o njihovom pojedinačnom statusu i vrijednostima spora, među kojima je njih sedam u fazi arbitražnog postupka ili mirnog rješavanja spora.

Jedan postupak priprema BiH protiv GAVI, radi vraćanja cjelokupnog neutrošenog novčanog iznosa mirnim ili drugim utuživim putem jer je GAVI jednostrano zadržao 1.615.120 američkih dolara, nakon isteka ugovora zaključenog s BiH o preuzimanju obaveza nabavke vakcina za Covid-19.

GAVI je Bosni i Hercegovini isporučio samo 27 posto ili 332.640 vakcina od ukupno naručenih i plaćenih 1.232.000 doza vakcina, a tokom trajanja ugovora nije isporučeno 899.360 doza vakcina, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

(BN) Foto: Ilustracija/AA

CATEGORIES
Share This