Zašto je Mars već desetak dana nevidljiv?

Zašto je Mars već desetak dana nevidljiv?

Crvena planeta nestala je sa Zemljinog vidokruga i biće nevidljiva do decembra.

Fenomen “nevidljivi Mars” se dešava zahvaljujući solarnoj konjunkciji: periodu tokom kojeg Sunce zaklanja Mars i Zemlju jedno od drugog. To se dešava u prosjeku na svakih 25 mjeseci, a ove godine, traje od početka novembra do početka decembra.

– Djeluju kao plesači sa dve strane ogromne vatre, dvije planete su tokom tog plesa privremeno nevidljive jedna drugoj – objasnili su u Nasi.

Zemlja i Mars dožive fenomen konjunkcije svake dvije godine, a portal space.com piše da su dvije planete u prosjeku udaljene 225 miliona kilometara – ali tokom solarne konjunkcije, bivaju razdvojene na udaljenosti od oko 380 miliona kilometara.

Solarna konjunkcija utiče i na rad stručnjaka Nase koji su zaduženi za komuniciranje i slanje signala svemirskim letelicama na Marsu

– Nemoguće je predvidjeti koje informacije mogu biti izgubljene zbog smetnji usled naelektrisanih čestica sa Sunca, a ta izgubljena informacija bi potencijalno mogla da ugrozi funkcionisanje svemirskog broda. Zato, prije solarne konjukcije, inženjeri šalju uputstva za dvije nedjelje i čekaju – saopšteno je iz Nase.

Moratorijum 2023. na komandovanje svemirskim brodovima na Marsu traje do 25. novembra, dodaju iz Nase.

Ali naučnici su naglasili da to ne znači da su misije na Marsu dobile slobodne dane.

– Naši cijeli timovi misije proveli su mjesece pripremajući liste obaveza za sve naše svemirske letelice na Marsu – rekao je Roj Glejden, menadžer mreže iz Nase.

Tokom perioda konjunkcije je teško, a nekada i nemoguće razmjenjivati informacije, kako među Marsovim orbiterima, tako i rovera na površini i zemaljskih stanica, jer solarna korona, ili rjeđe – disk Sunca, ometaju radio-komunikaciju.

RTS

CATEGORIES
Share This