“Zašto baka kuva pepeljaru” Nekada su ga koristile sve domaćice u Jugoslaviji, a danas mnogi ne znaju čemu služi

“Zašto baka kuva pepeljaru” Nekada su ga koristile sve domaćice u Jugoslaviji, a danas mnogi ne znaju čemu služi

Svaka domaćica u Jugoslaviji sigurno je znala čemu služi čuvar mlijeka dok današnje generacije u čudu gledaju taj komad stakla kojeg je nekad proizvodila Tvornica laboratorijskog stakla Boris Kidrič u Puli.

Naime, boral čuvar mlijeka nekada se redovno koristio prilikom zagrijavanja mlijeka, sirupa, kuvanja tjestenine i variva, a pomagao je da tekućina ne iskipi iz posude.

Tvornica Boris Kidrič je svoje proizvode, osim na tadašnje jugoslavensko tržište, plasirala i u evropske zemlje poput Italije, Francuske, Njemačke, Švedske i Poljske. Čuvar mlijeka izrađen od vatrostalnog boral stakla.

Njegovo korištenje je bilo jednostavno – samo ga je trebalo staviti na dno posude kako mlijeko ne bi prekipilo preko ruba. Ni održavanje mu nije komplikovano – samo ga treba oprati u blagom deterdžentu za posuđe i isprati mlakom vodom, piše Večernji list.

Stavi se na dno posude

Slika proizvoda kojeg je nekad bilo u skoro svakom domaćinstvu izazvala je veliku pažnju i znatiželju u Fejsbuk grupi Retroteka. Mnogima nije bilo jasno kako se tačno koristi, a ljude i danas zanima gdje se može kupiti.

– Stavi se na dno posude u kojoj se prokuhava mlijeko ili kuva tjestenina, supa ili varivo. Pločica od boraks-stakla, oblikovana tako da sprečava stvaranje krupnih mjehura vazduha koji uzrokuju da tekućina iskipi iz lonca. Nije baš uvijek stopostotno učinkovito, ali zaista dosta pomaže – objasnila je jedna članica grupe.

Drugi se prisjećaju da su i sami imali taj zanimljivi proizvod.

– “Imamo ga, kupljeno u tvornici stakla u Puli, negdje između 1985.-1988. otprilike, bila sam dijete. Mama je koristila kada je prokuhavala domaće mlijeko”. “Kad sam bio mali nije mi bilo jasno zašto baka kuha pepeljaru u mlijeku” – pišu drugi.

Jednoj je korisnici grupe probudilo nevjerojatna sjećanja.

– Bilo je to prije 31 godine. Bijah mlada i tek udana, stavila sam kuvati mlijeko, unutra bućnula to čudo i opustila se po stanu, znajući da mi neće iskipjeti mlijeko. Toliko jako sam se opustila da sam zaboravila na tu radnju i otišla na MUP promijeniti svoje dokumente. Bila je gužva i dugo sam čekala. Na povratku kući, već pri ulasku u haustor, osjetio se užasan smrad i zagorjelost. U stanu je bilo nepodnošljivo disati, zdjela je bila potpuno crna, staklo se rastopilo skupa s tim zagorjelim mlijekom, bila je to neka crna, smrdljiva masa. Danima sam prala svu odjeću, zavjese, prekrivače, mislila sam da se nikad neću riješiti tog smrada. Kako god bilo, ta stvarčica zaista garantuje da mlijeko neće iskipjeti – podijelila je.

CATEGORIES
Share This