Vrtoglave cifre za uljepšavanje kućnih ljubimaca: Banjalučani ne žale ni 180KM za lijep izgled krznenog prijatelja

Vrtoglave cifre za uljepšavanje kućnih ljubimaca: Banjalučani ne žale ni 180KM za lijep izgled krznenog prijatelja

Redovna njega i higijena kućnih ljubimaca je pola zdravlja, baš kao i kod ljudi, a frizeri za pse kažu da su toga sve svjesniji i vlasnici ovih životinja zbog čega imaju pune ruke posla.

Grumeri, kako se nazivaju stilisti za kućnog ljubimca, sve je popularnije zanimanje i u Banjaluci, jer mnogi građani žele da njihov krzneni prijatelj izgleda lijepo i uredno, pa za to ne žale novac. Smatraju da je pomama za njihovim uslugama porasla mahom zbog trendova na društvenim mrežama.

U frizerskom salonu za pse Nola kažu da vlasnici sve više dovode svoje ljubimce na tretmane i ističu da se na termin čeka od deset do 12 dana.

– Nakon što je o ovoj temi krenulo intenzivno da se govori na društvenim mrežama, građani su postali svjesniji koliko je važna redovna higijena kućnih ljubimaca –  kazali su u ovom salonu.

Klijenti koji dovode pse u njihov salon, kako kažu, shvatili su ozbiljnost svega toga. Istakli su da su cijene repromaterijala, ali i komunalija skočile pa su i sami morali korigovati cjenovnike.

– Cijene su za razliku od prošle godine skočile za nekih deset do 15 maraka i sada je za šišanje pasa potrebno izdvojiti od 50 KM do 180 KM – rekli su u Noli i dodali da cijena zavisi od veličine psa i toga šta vlasnik sve zahtijeva, kao i od toga u kakvom je stanju doveden na sređivanje.

Objasnili su da je za male pse potrebno izdvojiti 55 KM, a u to spada kupanje, šišanje, sušenje, četkanje, feniranje ako je potrebno, čišćenje dlačica iz ušiju i sređivanje svih higijenskih zona.

Vlasnica salona za šišanje pasa Frizko Gordana Mirković kaže da mnogi građani svoje ljubimce redovno dovode na tretmane uljepšavanja.

– Uglavnom ih dovode u salon svaka tri mjeseca, ali ima i onih koji to čine dva puta godišnje. Ako ne dovodu ljubimca na vrijeme, dlaka može mnogo da se zapetlja – kazala je Mirkovićeva.

Dodala je da je ljeti i na kraju zime najveća gužva, pa je na termin potrebno čekati i 15 dana, dok je uobičajeno da ljubimac na red za tretman dođe za deset dana. Jedan termin podrazumijeva, kako kaže, kupanje, šišanje, higijenu ušiju i skraćivanje noktiju, te je za malog psa potrebno izdvojiti 50 KM.

– Nakon pandemije virusa korona kada su svi dizali cijene i mi smo to uradili, pa sa 40 KM podigli na 50 KM. Stalne mušterije nas pitaju da li ćemo opet dizati cijene, ali to još nemamo u planu – rekla je Mirkovićeva i dodala da jedan termin traje oko sat, te da sve zavisi od toga koliko je pas zahtijevan, tačnije koliko je nemiran.

Istakla je da veliki problem imaju sa nabavkom repromaterijala.

– Kod nas nema ništa da se kupi za ovu profesiju pa materijal kupujemo u specijalizovanim prodavnicama u Beogradu, Zagrebu i Belgiji.  Snalazimo se kako znamo – kazala je Mirkovićeva.

Savjetnik za pse

Odavno je poznato da životinje pozitivno utiču na ljude, ali mnogi još nisu svjesni da postoji savjetnik za ponašanje životinja te je to tabu tema.

– Ako je pas agresivan i ako vlasnici ne mogu sami riješiti taj problem, postoje edukovane osobe koje se bave psihologijom pasa. Za sve postoji rješenje, a ljudi treba da budu svjesni da moraju savladati psa i biti mu autoritet – kazali su u Frizerskom salonu za pse Nola, prenosi Glas Srpske.

CATEGORIES
Share This