Ubijen svjetski šampion

Ubijen svjetski šampion

Žak Frajtag iz Južne Afrike, koji je osvojio titulu svjetskog šampiona u skoku uvis 2003. godine, ubijen je u 42. godini.

Prema novinskim izvještajima iz Južne Afrike, Frajtagovo tijelo je pronađeno sa više prostrelnih rana, dvije nedjelje nakon nestanka.

Policija tretira slučaj kao ubistvo.

Bivši svjetski šampion pronađen je u lokvi krvi na travnjaku u zapadnom dijelu Pretorije.

Posljednji put je viđen kako napušta kuću svoje majke sa nepoznatim čovjekom i ubrzo poslije toga je proglašen nestalim.

Frajtagova sestra Krisi Luis, pozvala je 17. juna javnost da pomognu u pronalasku njenog brata kome se izgubio trag nakon što je napustio kuću svoje majke.

Rekla je da se njen brat borio sa zavisnošću od droge.

Kao izuzetan sportista, Frajtag je bio jedan od malobrojnih sportista koji su osvojili svjetske titule na U18, U20 i seniorskom nivou.

Rođen u Varentonu 1982. godine, Frajtag je odrastao u Gautengu i bio pod uticajem majke Hendrine, koja je bila državna šampionka u skoku u vis.

Početkom 2002. godine, sa samo 19 godina, postavio je afrički rekord od 2,37 m. Uspjeh se nastavio 2003. godine kada je osvojio zlato na Svjetskom prvenstvu u Parizu preskočivši 2,35 m.

Postao je prvi Afrikanac koji je osvojio svjetsku titulu u nekoj od skakačkih disciplina.

Samo šest dana kasnije, njegova zemljakinja Hestri Klote osvojila je ženski vis, obilježavajući nezaboravan dvostruki uspjeh za Južnu Afriku.

Frajtag je debitovao na Olimpijskim igrama 2004. godine, ali nije uspio da se plasira u finale. Oporavio se 2005. godine i poboljšao afrički rekord na 2,38 m – rekord koji i danas stoji.

Takmičio se do 2013. godine.

b92

CATEGORIES
Share This