U Srbiji se otvaraju nove prodavnice: Bez radnika, a rade 24 časa

U Srbiji se otvaraju nove prodavnice: Bez radnika, a rade 24 časa

U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.

U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.

Vendobox je mlada franšiza, nastala pijre godinu i po dana u Mađarskoj i do sada su već otvorili 40 prodavnica uglavnom u Budimpešti, ali i u drugim gradovima te zemlje.

Riječ je o prodavnicama u kojima su smješteni vending aparati koji nude grickalice, pića, kafu, a posjedovaće i ATM uređaje za podizanje novca. Prednost ovih prodavnica je što su otvorene 24 sata, sedam dana u nedjelji i što ne zahtijevaju prisustvo radnika.

Prva Vendobox prodavnica se, prema planovima, otvara sredinom jula u Beogradu, na Zelenom vencu u Prizrenskoj ulici, a primalac franšize za Srbiju i Hrvatsku Bogi Cvetković kaže da će uskoro franšiza biti dostupna i drugim zainteresovanima na ovim tržištima.

„Prednost ovog koncepta je što je praksa pokazala da može da funkcioniše i u malim mestima sa oko 15.000 stanovnika. Važno je da lokal veličine od 20 do 50 kvadratnih metara bude na prometnoj lokaciji: u blizini škola, autobuskih ili železničkih stanica, ali da ne bude preskup. Idealna situacija je da primalac franšize bude vlasnik lokala jer je rentiranje zapravo najveći trošak. Velika prednost je što ove prodavnice nemaju zaposlene trgovce. Dakle, niti postoji potreba za traženjem radnika koji su deficitarni u svim oblastima niti postoji taj trošak“, objašnjava Cvetković.

Primalac franšize poslovanje može da počne sa tri aparata, a do sada najveća otvorena prodavnica ima devet. U pomenutoj prvoj franšizi u Prizrenskoj ulici u Beogradu, za početak će biti smješteno pet vending aparata. U aparatima će se nalaziti proizvodi koji mogu da se nabave na tržištu Srbije i, prema riječima Cvetkovića, potrudiće se da asortiman bude interesantan mlađim generacijama.

„Vendobox omogućava pasivnu zaradu. Aparati retko imaju kvarove, veći vandalizmi nisu zabeleženi, tako da bi primalac franšize imao obavezu da dođe dva puta nedeljno da očisti radnju i dopuni asortiman“, objašnjava Cvetković, prenosi B92.

CATEGORIES
Share This