Tasmanijski tigar se vraća iz mrtvih

Tasmanijski tigar se vraća iz mrtvih

Naučnici bi uskoro mogli da ožive izumrlu vrstu poznatu po nazivu tasmanijski tigar, koja je nekada naseljavala Novu Gvineju i Tasmaniju.

Ovi sisari istrijebljeni su u 19. vijeku, jer su ih tamošnji stočari smatrali prijetnjom za svoju stoku, a posljednji poznati primjerak uginuo je u zatočeništvu 1936. godine.

Sada bi naučnici mogli da ožive izgubljenu vrstu, jer su prvi put uspjeli da izoluju RNK iz 132 godine starog uzorka.

Novi naučni rad objavljen ove nedjelje u stručnom časopisu „Genome Research“ opisuje kako su milioni RNK sekvenci izolovani iz uzorka skladištenog na sobnoj temperaturi. Te sekvence naučnicima će dati nove informacije o genima tasmanijskih tigrova i metabolizmu proteina u njihovim ćelijama.

RNK potiče iz kože i mišićnih tkiva jednog od primjeraka, piše „Popular Mechanics“.

„Oživljavanje tasmanijskog tigra ili vunastog mamuta nije trivijalan zadatak i zahtevaće duboko znanje o genomu i transkriptomu (setu svih RNK molekula, prim.prev.) što tek sada počinjemo da otkrivamo“, rekao je Emilio Marmol, vođa studije i računarski biolog SciLifeLab laboratorije u Švedskoj.

Iako je riječ o velikom koraku ka potencijalnom oživljavanju izgubljene vrste, takođe je i značajan napredak u uspostavljanju protokola izolovanja RNK, prenosi Euronews.

(Euronews)

CATEGORIES
Share This