Špijun na četiri točka: Vaš auto zna i kada ste vodili ljubav

Špijun na četiri točka: Vaš auto zna i kada ste vodili ljubav

Moderni automobili koriste različite alate za prikupljanje podataka, uključujući mikrofone, kamere i telefone koje vozači povezuju sa svojim automobilima. Proizvođači takođe prikupljaju podatke preko svojih aplikacija i veb odredišta. Oni mogu da prodaju ili dijele te podatke sa trećim stranama.

Ako je vaš automobil napravljen u posljednjih nekoliko godina, vjerovatno se vozite u mašini koja može da prikuplja osjetljive lične podatke kao što su vaša rasa, težina i seksualna aktivnost, piše Tportal.

To su pokazali rezultati projekta Mozilla fondacije *Privacy Not Included. U toj neprofitnoj organizaciji otkrili su da se praktično svi veliki proizvođači automobila ne pridržavaju ni osnovnih standarda privatnosti i bezbjednosti u novim modelima povezanim na Internet.

Svih 25 marki automobila koje je testirala Mozilla palo je na testu. Vozila proizvođača BMW, Ford, Toyota, Tesla i Subaru prikupljaju podatke kao što su rasa, izrazi lica, težina, zdravlje i lokacija.

Neki od testiranih automobila prikupili su informacije za koje ne biste očekivali da će vaš automobil znati, uključujući detalje o seksualnoj aktivnosti, rasi i imigracionom statusu.

„Svi novi automobili danas su noćne more privatnosti na točkovima koji prikupljaju ogromne količine ličnih podataka“, rekla je Džen Kaltrider, program menadžer za projekat *Privacy Not Included. Najveći „prestupnik“ bio je Nissan.

Njihova politika privatnosti sugeriše da proizvođač prikuplja informacije uključujući seksualnu aktivnost, podatke o zdravstvenoj dijagnozi i genetske podatke, iako nema detalja o tome kako se tačno ti podaci prikupljaju.

Ni drugi brendovi nisu prošli mnogo bolje. Volkswagen, na primjer, prikuplja podatke o ponašanju u vožnji kao što su sigurnosni pojas i navike kočenja i kombinuje ih sa detaljima kao što su starost i pol za ciljano oglašavanje.

Politika privatnosti proizvođača Kia zadržava pravo da nadgleda vaš seksualni život, a Mercedes-Benz isporučuje automobile sa unaprijed instaliranim TikTok-om u multimedijalnom sistemu automobila. Ta aplikacija sama po sebi ima problema sa zaštitom privatnosti.

Mozilla nije mogla da utvrdi da li proizvođači automobila šifruju prikupljene korisničke podatke. Takođe su otkrili da se mnogi od njih bave „pranjem privatnosti“, odnosno davanjem informacija potrošačima koje sugerišu da ne moraju da brinu o pitanjima privatnosti, iako u stvarnosti to nije slučaj, piše Gizmodo.

(b92)

CATEGORIES
Share This