Pronađeno više od 800 mrtvih ptica u selu kod Kikinde

Pronađeno više od 800 mrtvih ptica u selu kod Kikinde

Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pronašli su više od 800 mrtvih ptica na oranicama kod kikindskog sela Nakovo.

Među njima je bilo najmanje 434 gačca, lovostajem zaštićene vrste, i 373 čavke koje zakon štiti kao zaštićenu vrstu.

„Sve okolnosti ukazuju na masovno trovanje, što treba da bude potvrđeno laboratorijskim analizama u nadležnom veterinarskom institutu. Ornitolozi kažu da je ovo do sada najveći pojedinačni pomor ptica nastao usled trovanja u ovom delu Evrope“, navodi se u saopštenju DZPPS od 4. marta.

Oni takođe navode da situaciju dodatno pogoršava mogućnost da se otruje jedan par krstaša koji je u blizini Nakova počeo da pravi gnezdo.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da je zbog sumnje u trovanje ptica u Nakovu podnelo prijavu Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, Osnovnom javnom tužilaštvu iz Kikinde i Jedinici za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ta organizacija upozorila je da se broj ptica u Vojvodini drastično smanjuje i kao glavne razloge navela manjak šuma i namnožavanje glodara.

„U stalnoj trci za profitom preorano je što je moglo da se preore, posečeno je drveće, a poljoprivredni otrovi desetkovali su populacije divljih životinja“, saopštilo je DZPPS.

Ova prirodnjačka organizacija zaključila je da su time ugroženi i bezbednost i zdravlje ljudi, jer velike količine hemijskih preparata koje se koriste u agraru završavaju u hrani.

(Telegraf.rs) Foto: Instagram/birdlife_serbia

CATEGORIES
Share This