Nutricionista savjetuje kako da se oporavimo od obilnih obroka i objašnjava koliko neumjerenost šteti organizmu

Nutricionista savjetuje kako da se oporavimo od obilnih obroka i objašnjava koliko neumjerenost šteti organizmu

Za vrijeme praznika većina nas jede daleko više nego što je organizmu potrebno, a tijelo to osjeti. Zato je veoma važno da tokom i nakon prazničnih dana obratimo pažnju na ishranu.

Dočekali smo Novu godinu, danas slavimo prvi dan 2024. a sutra nas očekuje prva krsna slava u ovoj godini Sveti Ignjatije Bogonosac, a onda se nastavljaju praznični dani, uz proslavu Božića, Srpske Nove godine, slava… Gdje su slavlja, kao što rekosmo, tu su i obilne trpeze, pa treba imati na umu sljedeće savjete stručnjaka.

– Najvažnije je da imamo tri obroka i dvije užine. Da se uobročimo, kako se kaže, da jedemo na svaka četiri sata. Da više ne jedemo noću, a sve kako bi se organizam odmorio od velikih količina hrane – kaže nutricionista Milka Raičević koja izdvaja najvažnije smjernice postpraznične ishrane:

– Treba da unosimo što više tečnosti, vodu i to vodu sa limunom, đumbirom ili cimetom i čajeve, poput zelenog čaja koji ubrzava metabolizam, kao i hranu bogatu vlaknima koja vezuju toksine i ubrzavaju njihovo izbacivanje iz organizma – poručila je.

A namirnice bogate vlaknima su sočivo, ječam, ovas, jabuke, pomorandže, laneno sjeme, pasulj krastavci, šargarepa, borovnice, celer.

– Najbolje je da se jede sirovo povrće ili blago termički obrađeno, odnosno grilovano kao i da posljednji obrok bude oko 22 sati kako bi organi za varenje imali 12 sati da se odmore. Preporučujem i zimnicu koja se spremala za ovu sezonu – ističe sagovornica.

Ugljene hidrate, bijelo brašno koje treba da zamijeni ono integralno i proste šećere koji su se izdašno unositi tokom praznika treba sada izbaciti sa jelovnika.

– Za vrijeme praznika problem nisu samo velike količine hrane i visokokalorične namirnice nego i hrana bogata nitritima, nitratima, konzervansima i bojama”, napominje nutricionista iz udruženja “Svi na vagu”.

Velike količine nezdrave hrane mogu da stvore probleme sa želucem. Posljedice prazničnog prejedanja su i osjećaj tromosti, pad imuniteta, problemi sa žučnom kesom i jetrom, skok holesterola i triglecirida.

– Neki moji pacijenti se tokom praznika ugoje od tri do sedam kilograma – otkriva Milka Raičević i kao posebna problem izdvaja nagli prelazak na obilne obroke nakon posta.

Poslije posta šok

– Nakon Božićnog posta koji se završio na dan Božića trebalo je postepeno vraćati se masnijoj i kaloričnijoj hrani. Svako ko je odmah, nakon 40 dana čišćenja organizma, prešao na obilniju ishranu napravio je veliki šok za organizam, a posljedice će primjetiti tek nakon jednog, pa i tri mjeseca”.

Mnogi koji poste su i tokom uzdržavanja od masne hrane opterećivali tijelo jer su “jeli previše uljenih hidrata i šećera”, zato je važno da sada ne uzimaju suvo voće bogato šećerima koje su u nedjeljama za nama jeli skoro svakodnevno, piše Žena Blic.

Nutricionista pored umjerenosti u ishrani savjetuje i fizičku aktivnost, dovoljno sna, najmanje šest sati spavanja i tuširanje neizmjenično toplom i hladnom vodom što jača cirkulaciju i imunitet. Naravno, ako vam zdravstveno stanje ne nalaže drugačije.

Ako vam je teško da se suzdržite od teške hrane, primijenite sljedeći trik: napravite bombice od izrendane cvekle, ostavite ih u frižideru i jedite po jednu ili dvije kada nastana kriza za jelom.

Poslije praznika, kako kaže nutricionista, mogu da nas muče i napetost i loša koncentracija. Od pomoći su razna eterična ulja, poput ulja limuna, lavande i cimeta.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This