“Na Mjesečevom južnom polu ima sumpora, ali i kiseonika”

“Na Mjesečevom južnom polu ima sumpora, ali i kiseonika”

Indijski lunarni rover je potvrdio prisustvo sumpora na Mjesečevom južnom polu, objavila je svemirska agencija južnoazijske zemlje.

Indija je prošle sedmice postala prva zemlja kojoj je pošlo za rukom spustiti letjelicu u blizini uglavnom neistraženog južnog pola te četvrta zemlja koja je uopšte sletjela na Mjesec.

– Instrument za spektroskopiju laserski induciranom plazmom (LIBS) na roveru Chandrayaan-3 je proveo prva in situ (na nepromijenjenom položaju) mjerenja hemijskog sastava lunarne površine blizu južnog pola ikad. Ova in situ mjerenja potvrđuju nedvosmisleno prisustvo sumpora u području, nešto što nije bilo moguće instrumentima u orbiterima – stoji u saopštenju Indijske svemirske istraživačke organizacije (ISRO) od ponedjeljka, javlja Hina.

Spektrografska analiza je takođe potvrdila prisutnost aluminijuma, kalcijuma, željeza, hroma i titanijuma na Mjesečevoj površini, a dodatna mjerenja pokazuju prisustvo mangana, silicijuma i kiseonika.

 

Rover Pragyan, što na sanskrtu znači “mudrost”, ima šest točkova i za pogon koristi Sunčevu energiju, a tokom dvije sedmice će se polagano kretati južnim polom i odašiljati slike i naučne podatke.

Indija polako dostiže nivo drugih svemirskih programa sa znatno manjim troškovima uprkos tome što se suočila s nekim poteškoćama.

“Chandrayaan-3” je zarobio pažnju javnosti otkako je lansiran prije gotovo šest sedmica pred hiljadama oduševljenih gledalaca, a njegovo uspješno slijetanje na Mjesec prošle sedmice je postignuto svega nekoliko dana nakon što se ruska letjelica srušila na istom području.

Indija je 2014. postala prva azijska država koja je poslala letjelicu u Marsovu orbitu i namjerava poslati sondu prema Suncu u septembru. ISRO do iduće godine planira poslati tročlanu posadu u Zemljinu orbitu. Takođe, planira zajedničku misiju s Japanom radi slanja druge sonde na Mjesec do 2025. i misiju do Venerine orbite unutar naredne dvije godine.

Agencije

CATEGORIES
Share This