Ljubomorni suprug bacio ikonu u rijeku, a onda se desilo čudo: Filmska priča Dejana o Bijelom anđelu koji je danima bio u vodi

Ljubomorni suprug bacio ikonu u rijeku, a onda se desilo čudo: Filmska priča Dejana o Bijelom anđelu koji je danima bio u vodi

Kada čovjek voli, on vjeruje. A kada vjeruje, dešavaju se čuda. Jedno takvo doživio je Dejan (49) iz Prokuplja.

Ženi koju je mnogo volio kupio je ikonu Bijelog anđela koja je spletom okolnosti završila u Dunavu.

Nakon što je 15 dana plutala rijekom, ponovo je dospjela u njegove ruke i to potpuno netaknuta.

Dejan uzbuđen i pun nade, priča kakva se tajna krije iza ove nevjerovatne priče.

– Pre tri godine, tačno na Badnji dan, odlučio sam da toj ženi, koju sam mnogo volio, poklonim ikonu za dvije godine našeg prijateljstva. Htio sam da joj poklonim nešto vrijedno, da ima neku uspomenu na mene – kaže Dejan.

Kako navodi, čuo je za vrsnog ikonopisca Jasminu koja predaje na Bogoslovskom fakultetu u Nišu i od nje poručio da mu oslika ovu ikonu. Potom ju je na najveći srpski praznik poklonio ženi koju voli. Ona je oduševljeno odnijela ikonu kući i, kako mu je ispričala, njen sin ju je okačio na zid.

Međutim, tu počinje problem.

Na Cvijeti je muž skinuo ikonu sa zida

– Ona nije bila razvedena, a ja sam se ranije razveo od moje žene. Na veliki praznik Cvijeti ikonu je sa zida skinuo njen muž i bacio je u Dunav – tvrdi Dejan.

Kako dalje navodi Dejan, suprug njegove prijateljice je pretpostavio od koga je ikona. Dejan objašnjava dalje, da su se njih dvojica i ranije sretali, pa je suprug pretpostavio da se viđaju. Poslije je, u panici, čak pominjao i neke teške riječi.

– Ja sam to slušao, ali to su muške priče kada čovjek dođe u bezizlaznu situaciju i kad hoće da spasi ono što može. Tako da je bilo bolje da se ja povučem i da oni pokušaju da spasu nešto ako mogu – dodao je.

Dejan otkriva i kako je ikona koja ju je bijesni suprug prijateljice bacio u Dunav, na kraju ponovo dospjela kod njega. Ono što je posebno začudilo je da je ikona bez ikakvih tragova oštećenja i poslije toliko dana provedenih u vodi.

Dunav i Sava zagađene smećom
FOTO: RINGIER

– Poslije petnaestak dana, na rođendan njihove kćerke, čovjek po imenu Dragan koji radi na pristaništu brodova, ispod Pančevačkog mosta vidio je ikonu da pluta. Ona se zakačila ispod brodova, za šoder. Dragan je izvukao i okrenuo ikonu, i na poleđini je broj telefona Jasmine, ikonopisca koja je oslikala Bijelog anđela. Pozvao ju je oko ponoći – naveo je Dejan za Telegraf.rs

Šta će ikona u Dunavu?

Ubrzo je i Jasmina pozvala Dejana:

– Šta će ikona u Dunavu, ko ju je bacio? – pitala ga je.

Ona ga je spojila sa pronalazačem ikone i tako je ona opet dospjela u Dejanove ruke.

– Odmah sam došao u Beograd po prijateljicu i insistirao da ona bude sa mnom. Odnio sam ikonu u manastir Mileševu. Poglavar manastira mi je rekao da spustim ikonu u noge Svetog Save, on mi je osveštao ikonu i rekao da ikonu nikako ne prerađujem, jer je zbog vode samo malo izblijedila – prepričava Dejan i otkriva još jedno čudo:

– Poslije tolikog vremena provedenog u vodi, ikona je poprimila svu onu boju koja se pojavila na zidu u Mileševi gdje je oslikan Bijeli anđeo. Kako gledate u ikonu Bijelog anđela u Mileševi, tako gledate u moju ikonu, to je nešto nevjerovatno – napominje on.

Voda ikonu nije uništila. Kako kaže, primjetni su tragovi oštećenja samo po rubu, ali to samo doprinosi njenoj ljepoti. Sada ta ikona već nekoliko godina krasi zid njegove kuće i podsjeća ga na čudo koje je doživio, piše Telegraf.rs.

CATEGORIES
Share This