Ljubičice zalivajte ovim eliksirom, cvjetaće bujnije nego ikad prije

Ljubičice zalivajte ovim eliksirom, cvjetaće bujnije nego ikad prije

Afričke ljubičice su naizgled krhke i osjetljive, ali zapravo je to cvijet koji odlično podnosi čak i zimske uslove.

Međutim, da bi još bujnije i ljepše cvjetale, dobro je upoznati se s nekim trikovima za njihovu dodatnu prihranu.

Ova prelijepa biljka s baršunastim listovima i laticama veoma je popularna dekoracija mnogih domova, posebno zato što, pod pravim uslovima, može da cvjeta cele zime, uljepšavajući vaš životni prostor čak i kada drugo cvijeće miruje.

Ono što je presudno za njegov rast i pravilan razvoj jeste dovoljno sunčeve svjetlosti, najmanje osam do deset sati dnevno, ali ne direktne. Najbolje će se držati ako ga postavite na zapadnu, istočnu ili sjevernu stranu kuće, a toliko je žilava vrsta da će uspijevati i u vlažnim prostorijama kao što su kupatilo ili kuhinja.

Ne treba je previše zalivati, bitno je da je zemlja vlažna i da zalivate vodom sobne temperature, najbolje odstajalom, ne svježom.

Pored ovih osnovnih uslova, svoju ljubičicu s vremena na vrijeme možete tretirati prirodnim eliksirom koji će je osvježiti, nahraniti i omogućiti joj da veličanstvenije cvjeta. Koliko god orhideje vole zeleni čaj ili pirinčanu vodu, ljubičice će voljeti ovu tečnost.

Spas za ljubičice o kojem govorimo je vrlo jednostavan i radi se o sastojku koji svi imamo u svojim kuhinjama, posebno tokom zimskih mjeseci.

To je kora citrusnog voća, poželjno limuna ili narandže. Sljedeći put kada ogulite narandžu ili iscijedite limun, ne bacajte koru, već je sačuvajte i pripremite prirodni dodatak za svoje ljubičice.

Recept za citrusni rastvor za ljubičice

Koru citrusa po želji preliti sa 4 dcl vrele vode i ostaviti da se kuva na tihoj vatri dva do tri sata. Dobijeni koncentrat razblažite s  litrom vode, prebacite u flašu i čuvajte na sobnoj temperaturi. Svoje ljubičice možete zalivati ovom tečnošću jednom u sedam dana.

Zanimljivosti

CATEGORIES
Share This