IZUZETNO OTKRIĆE Pronađen najkompletniji primjerak dinosaurusa u posljednjih 100 godina

IZUZETNO OTKRIĆE Pronađen najkompletniji primjerak dinosaurusa u posljednjih 100 godina

Fosilni ostaci dinosaurusa biljojeda, vrste koja je živjela prije oko 125 miliona godina, pronađeni su na engleskom ostrvu Vajt, a naučnici vjeruju da se radi o najkompletnijem primjerku pronađenom u Velikoj Britaniji u posljednjih 100 godina.

Dinosaurus, sastavljen od 149 kostiju, pronađen je na liticama Kompton Beja, kod južne obale Engleske, a pronašao ga je pokojni kolekcionar fosila Nik Čejs 2013. godine.

Diplomac Univerziteta u Portsmutu Džeremi Lokvud izjavio je da je primjerak slične težine kao veliki američki bizon od oko 900 kilograma.

– Nik je imao fenomenalan nos za pronalaženje kostiju dinosaurusa. Ovo je zaista izuzetno otkriće, koje pomaže razumijevanju različitih vrsta dinosaurusa koji su živjeli u Engleskoj u periodu rane krede – rekao je Lokvud, koji je učestvovao u iskopavanju fosila i vodeći je autor dodatka o primjercima dinosaurusa koji se objavljuje u “Džurnalu sistematične paleontologije”.

Ostaci dinosaurusa mesoždera, koji je veći od bilo čega pronađenog u Evropi, pronađeni su na ostrvu Vajt 2022. godine, i takođe pripada periodu krede.

CATEGORIES
Share This