Dodik zatražio od Orbana 300 miliona KM da vrati ratu kredita!

Dodik zatražio od Orbana 300 miliona KM da vrati ratu kredita!

„Poštovani predsjedniče Orban, dragi Viktore, odlučio sam da ti podignemo spomenik zahvalnosti iznad Banjaluke, veliki kao kip Isusa Hrista iznad Rio de Žaneira!

Jer, ti si se ovdje među nama pojavio kao Isus, moj i naš spasilac!

Prvo, spasio si me od sankcija naših zajedničkih neprijatelja u Evropskoj uniji koji samo gledaju da me finanansijski unište, ali to se, uz tvoju neizmjernu pomoć, nikada neće desiti!

Naprotiv, mi ćemo zajedno graditi mnogo bolju Evropu!

Zato očekujem da ćeš sljedeće nedjelje na izborima za Evropski parlament u tvojoj zemlji ubjedljivo pobijediti tvoje neprijatelje, a da će takve pobjede uspjeti da zabilježe i naši zajednički prijatelji u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, a i šire. Pa da onda svi zajedno krenemo u izgradnju jedne prosperitetne, moćne Evrope!“, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pismu premijeru Mađarske Viktoru Orbanu.

„Do tada ja moram nekako da premostim neku manju besparicu u budžetu, pa sam htio da te zamolim da nam pozajmiš 300 miliona maraka, treba nam da vratimo ratu kredita sad u julu.

Nije da nemamo, prilično smo stabilni, ali ako tih 300 miliona isplatim iz budžeta, ostaće mi poveća budžetska rupa, što ovi moji neprijatelji jedva čekaju, pa da krenu da me opanjkavaju pred izbore.

Zauzvrat, ja ovdje mogu da ti obezbijedim puno prostora da gradiš one solarne elektrane o kojima si mi pričao da su profitabilne. Lako ćemo se dogovoriti, imam puno neiskorišćenog zemljišta, jer poljoprivredom ovdje skoro niko više neće da se bavi!“, napisao je Dodik u pismu Orbanu.

„A da tebe nije bilo, Viktore prijatelju, mi ne bismo imali ni ovo malo poljoprivrede što imamo: ovih naših nekoliko stotina poljoprivrednika nikada ne bi mogli da kupe novu mehanizaciju kakvu si nam ti maltene poklonio!

Žao mi je što je naša poljoprivreda spala na svega tih nekoliko stotina poljoprivrednika koji imaju nešto novca da ulože u kupovinu tvojih vrijednih mašina, ali ne bi ih ni toliko ostalo da tebe nije bilo.

Bili bismo gladni na svojoj plodnoj zemlji, iako sam, Bog mi je svjedok, ja sve učinio da vaskrsnem našu poljoprivredu na dobrobit cijelog naroda.

Znaš da sam i sam poljoprivrednik i da dobro znam kako je u današnje vrijeme poštenom čovjeku teško da zaradi koru hljeba. Ali, situacija je postala veoma teška, a meni da nije predsjedničke plate, vjeruj mi da ni sam ne znam kako bih opstao od poljoprivrede. Zaradimo nešto malo od destilerije, ali to je tek toliko da se preživi i nekako održi proces proizvodnje“, požalio se Dodik u pismu Orbanu.

„Mi smo ti neizmjerno zahvalni što si nam omogućio da svoju rakiju prodajemo i u tvojoj zemlji, ali ove godine bojim se da neću imati dovoljne količine voća. Zato sad razmišljam da donesem zakon da ograničimo ili sasvim zabranimo proizvodnju pekmeza, kompota, sokova i ostalih džidža-bidža od voća, kako bismo sav ovogodišnji rod iskoristili za proizvodnju rakije.

Tu ideju mi je dao moj koalicioni partner Darko Banjac: to je onaj visoki, suvonjavi, iz čijeg sam te zagrljaja jedva otrgao kad si bio kod nas posljednji put. On isto proizvodi rakiju, a isto je, kao ti i ja, ljuti protivnik zabrane pečenja ljute rakije koju nam nameće ova sadašnja Evropa, koja nije ni moja ni tvoja.

Zajedno smo jači, do konačne pobjede! Živio, dragi Viktore!“, poručio je Dodik.

Tekst je satiričnog sadržaja

Autor: Slobodan Durmanović Foto: X

CATEGORIES
Share This