Baka (104) želi da obori rekord za najstariju osobu koja je skočila padobranom (VIDEO)

Baka (104) želi da obori rekord za najstariju osobu koja je skočila padobranom (VIDEO)

Doroti Hofner (104) iz Čikaga nada se da će dobiti sertifikat kao najstarija osoba koja je ikada skakala padobranom nakon što je ostavila hodalicu na zemlji i napravila tandem skok u sjevernom Ilinoisu.

Godine su samo broj, rekla je Doroti Hofner navijačkoj publici nekoliko trenutaka nakon što je dodirnula zemlju u nedjelju u padobranskom klubu u Čikagu.

Ginisov svjetski rekord za najstarijeg padobranca postavljen je u maju 2022. godine kada je 103-godišnja Linea Ingegard Larson iz Švedske, skočila padobranom, ali “Skajdajv” klub iz Čikaga radi na tome da se prizna Dorotin skok kao novi rekord.

Prvi put skočila padobranom prije četiri godine

Hofner je prvi put skočila padobranom kada je imala 100 godina.

– Idemo, idemo! – rekao je Hofner nakon što je konačno sjela poslije skoka.

Kada je prvi put skočila padobranom, rekla je da je morala da bude izgurana iz aviona. Ali u nedjelju, vezan za instruktora sa sertifikatom američkog padobranskog saveza, Hofner je insistirala da predvodi skok sa 4.100 metara.

Izgledala je smireno i samouvjereno kada je avion bio u vazduhu, nakon čega je izletela iz aviona, glavom naprijed i završila savršeno prevrtanje na nebu, prije nego što je stabilno letjela u slobodnom padu sa stomakom okrenutim prema zemlji.

Zaron je trajao sedam minuta, uključujući i sporo spuštanje njenog padobrana na zemlju. Kada je došla na zemlju, nakon slijetanja, prijatelji su joj čestitali, dok je neko donio njenu crvenu hodalicu.

Brzo je ustala kada su je pitali kakav je osjećaj biti ponovo na zemlji.

– Divno. Ali gore je bilo divno. Cijela stvar je bila divna, predivna, nije moglo biti bolje – izjavila je uzbuđena Doroti.

Doroti će u decembru napuniti 105 godina, ali je godine ne sprečavaju jer je rekla kako bi voljela da proba i let balonom na vruć vazduh.

– Nikada nisam bila u jednom od njih – rekla je ona, piše Blic.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This