Bajden opet lupetao, ugasili mu mikrofon, uletjeli portparoli (VIDEO)  

Bajden opet lupetao, ugasili mu mikrofon, uletjeli portparoli (VIDEO)  

Još jedan u nizu gafova dogodio se u nedjelju američkom predsjedniku Džou Bajdenu tokom konferencije za medije u prijestonici Vijetnama.

Dok je Bajden odgovarao na pitanja novinara, iznenada ga je prekinula njegova portparolka, prenosi Daily Mail.

– Razgovarali smo o stabilnosti, o Trećem svijetu, oprostite, Južna hemisfera ima pristup promjenama. Uopšte nije bilo sukoba – brbljao je nepovezano Bajden.

Iznenada je, međutim, njegov tok misli prekinula portparolka.

– Hvala svima. Ovime je konferencija za novinare završena – rekla je.

Sve vrijeme Bajden nije prestajao da govori, ne shvaćajući da mu je mikrofon isključen. Potom se dogodila još jedna čudna situacija. Preko zvučnika je počela svirati muzika, a 80-godišnji predsjednik i dalje je govorio u mikrofon.

Dok je pokušavao odgovoriti na još neka putanja, muzika je bivala sve glasnija što je natjeralo Bajden da ipak pokupi svoj kožni fascikl i sporim korakom napusti binu i nestane iza crne zajvese.

Mnogi su na društvenim mrežama izrazili čuđenje i zgražanje zbog “bizarne” konferencije za novinare.

Bilo je tu puno neobičnih situacija: Bajdenovo šaputanje, hodanje po bini, korištenje neobične fraze “lying dog-faced pony soldier”, tokom 26-minutnog obraćanja novinarima.

Nakon što je dva dana proveo u Indiji na samitu čelnika G20, Bajden je u nedjelju otputovao u Vijetnam s ciljem unaprjeđenja diplomatskih odnosa dviju zemalja.

U jednom trenutku se našalio rekavši kako ne zna je li jutro ili noć i na kraju konferencije poručio da “ide u krevet”.

Konferencija je kasnila sat vremena, a počela je tako što je Bajden priznao da ima popis novinara koje će prozvati, a, kako je rekao, dali su mu ga saradnici.

– Imam ovdje imena petero novinara – reče Bajden.

U jednom trenutku rekao je kako on samo prati naredbe dok je gledao u popis novinskih kuća koje treba prozvati, a novinari u publici mahnito su mahali rukama u želji da budu prozvani.

Američki je predsjednik propustio da odgovori na neka delikatna pitanja, pa se tako nije osvrtao na pitanja od vojnoj saradnji Rusije i Sjeverne Koreje, niti na nezadovoljstvo Ukrajine izjavom nakon samita G20 o ratu u kojemu Rusija nije imenovana kao agresor.

U jednom trenutku je uzeo mikrofon u ruke i krenuo hodati. Činilo se kao da će napustiti konferenciju.

Među novinarima na Bidenovom popisu bile su samo žene što nije promaklo novinarki “Glas Amerike”.

Čini se da je Bajden ignorisao novinara iz američkih štampanih medija i TV reportere koji su imali baraž spremljenih pitanja o niskim procentima u anketama zog njegove poodmakle dobi kao i mogućoj optužnici protiv njegovog sina Hantera.

U sred konferencije Bajden je u jednom trenutku iznenada komentarisao doba dana.

– Veče je, zar ne? Zanimljivo je putovati oko svijeta u pet dana – rekao je pa kasnije rekao da mu to nije problem.

Zbog nespretnih komentara i čudnog ponašanja dežurni kritičari su opet primijetili da bi se Bajden teško nosio sa drugim mandatom u Bijeloj kući.

Takođe, Biden je otvorio konferenciju referencom na poznatu pjesmu “Dobro jutro, Vijetname”.

– Sjećate se te pjesme? E pa, dobro veče Vijetname – rekao je Biden, zaboravivši da je riječ o filmu s Robinom Williamsom, a ne o pjesmi.

 

Jutarnji list

 

CATEGORIES
Share This