24. januar kroz istoriju: Kalifornijska Zlatna groznica

24. januar kroz istoriju: Kalifornijska Zlatna groznica

Zlatna groznica je naziv za seriju velikih potraga za zlatom koje su se ciklički odigravale od prve polovine 19. vijeka u raznim krajevima svijeta – od Australije, Brazila, Kanade, Južne Afrike do Sjedinjenih Američkih Država – koje su nagnale stotine hiljada ljudi da se presele u te zemlje.

Prva Zlatna groznica koja je poprimila masovnije razmjere dogodila kasnih 1820-ih kod mjesta Dahlonega u Džordžiji.

Najveća i najpoznatija Zlatna groznica bila je ona iz 1849, kada je otkriveno zlato u Kaliforniji, kod Sakramenta. Prvi zlatni grumen je pronašao Džejms Maršal na današnji dan – 24. januara 1848, na lokaciji 55 km sjeveroistočno od Sakramenta, u kotlini rijeke Ameriken.

Nakon tog senzacionalnog otkrića, već sljedeće godine pohrlilo je 80.000 kopača i kojekakvih avanturista, a do 1853. njihov broj se popeo na 250.000.

Većina zlatnih nalazišta je bila koncentrisana na području Sijera Nevade i sjeverne Kalifornije, a grad San Francisko je služio kao središte iz kojeg se moglo pristupiti tim teritorijama i u kojeg se uveliko slijevalo zlato pronađeno na nalazištima. Zbog toga se stanovništvo San Franciska u samo dvije godine povećalo čak 25 puta! Enormno su narasla i neka druga naselja, uglavnom zbog navale tragača za zlatom. Naravno, takva su naselja privukla ubrzo i radnike iz drugih struka, koji su mogli dobro naplatiti svoje usluge od tragača.

Zlatna groznica je imala ozbiljne posljedice na starosjedioce u Kaliforniji i ubrzala opadanje njihovog broja od bolesti, gladovanja i fizičkog uništenja. Efekti zlatne groznice su bili pogubni po njih. Tragači za zlatom, zvani “četrdeset devetorke” (što se odnosi na 1849. godinu, vrhunac navale tragača za zlatom), napali su i potisnuli sa njihovih teritorija čitava domorodačka društva.

Sljedeća velika i poznata Zlatna groznica bila je u Australiji, koja je počela 1851. otkrićem zlata u Viktoriji.

Jedna od posljednjih velikih masovnih trka za zlatom bila je ona iz 1896. kad je otkriveno zlato na rijeci Klondajk i nekim drugim pritokama rijeke Jukon u Kanadi.

Ostali događaji na današnji dan

1838. – Semjuel Morze je demonstrirao telegraf na kome je promijenio telegrafsku šifru, od telegrafskog riječnika sa numeričkim kodom, u kod za svako slovo;

1847. – Rodio se Radomir Putnik, glavni zapovjednik srpske vojske u Balkanskim i Prvom svjetskom ratu;

1906. – Eduard Slavoljub Penkala, hrvatski inženjer i pronalazač poljsko-holandskog porijekla, patentirao je prvu automatsku mehaničku olovku na svijetu;

1924. – Nekadašnja prestonica carske Rusije, Petrograd, dobila je novo ime – Lenjingrad, u znak sjećanja na vođu Oktobarske revolucije;

1965. – Umro Vinston Leonard Spenser Čerčil, britanski političar i državnik;

1972. – Japanski vojnik Šjoići Jokoi otkriven je na pacifičkom ostrvu Guam, gdje se 28 godina skrivao u džungli, ubijeđen da Drugi svjetski rat još traje;

1984. – Početak prodaje Makintoša, prvog računara s grafičkim korisničkim okruženjem;

1989. – Američki serijski ubica Ted Bandi je pogubljen električnom stolicom zbog ubistva najmanje 30 žena;

2001. – Za direktora britanske berze, stare 200 godina, prvi put je imenovana žena, bivša bankarka Klara Furs.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This