Zelenski apeluje na NATO „Kijevu treba najmanje 130 lovaca F16“

Zelenski apeluje na NATO „Kijevu treba najmanje 130 lovaca F16“

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski vjeruje da bi pomoć NATO u obaranju ruskih projektila nad teritorijom Ukrajine pomogla da se nadoknadi manjak Kijeva u protivazdušnoj odbrani i da ne bi uključio NATO u rat.

Zelenski je napomenuo da Rusija koristi 300 aviona na teritoriji Ukrajine, a Kijevu treba najmanje 120-130 lovaca F-16 da bi se suprotstavio ruskim snagama na nebu.

– Ne možete to sada da osigurate? OK, vratite se avionima koje imate na teritoriji susjednih NATO zemalja: podignite ih, obarajte mete, zaštitite civile – rekao je Zelenski.

On je izrazio uvjerenje da zemlje NATO to mogu učiniti, dodavši da to ne bi značilo da je time NATO uključen u rat sa Rusijom.

Zelenski je rekao da ne razumije zašto su zemlje NATO obarale iranske projektile i dronove koji su letjeli prema Izraelu, ali da se plaše da to učine u Ukrajini, bojeći se da će NATO uvući u rat sa Rusijom.

Bijela kuća je navela da su Sjedinjene Američke Države odbile preuzeti bilo kakvu borbenu ulogu u ratu u Ukrajini, pa neće oboriti iranske bespilotne letjelice koje je lansirala Rusija, kao što je to učinila sa saveznicima u Izraelu.

Istovremeno, neki zapadni političari već se zalažu da NATO sistemi protivvazdušne odbrane, na primjer, obaraju dronove iznad zapadnog dijela Ukrajine, prenosi Klix.

CATEGORIES
Share This