Zašto su Iran i Izrael decenijama smrtni neprijatelji

Zašto su Iran i Izrael decenijama smrtni neprijatelji

Rat koji se godinama odvija između Irana i Izraela oblikovao je Bliski istok. Iako je Iran često ratovao tiho i preko posrednika, višemesečne borbe između Izraela i palestinske grupe Hamas bile su okidač dovoljan za Iran da svoje pretnje pretvori u dela i napadne Izrael bespilotnim letelicama.

Ipak, pored tajnog rata sa Izraelom koji traje već godinama, Iran je od početka sukoba u Pojasu Gaze podržao palestinsku grupu Hamas, a sada je rat u senci ušao u novu, najopasniju fazu.

Zašto su Iran i Izrael neprijatelji?

Nakon islamske revolucije 1979. godine novi lideri Irana zauzeli su snažan antiizraelski stav.

Iran podržava Hamas i Hezbolah.

Izrael smatra potencijal Irana da napravi nuklearno oružje pretnjom svom postojanju.

Gde se vodio rat Irana i Izraela u senci

1) Liban

Ovo je bio najstariji front u bici koja se vodila indirektno.

Kao reakcija na izraelsku invaziju na jug zemlje 1982. godine, libanski muslimani koji pripadaju šiitskom ogranku islama, koji dominira u Iranu, formirali su miliciju koja je postala Hezbolah.

Njihova grupa je u izvesnoj meri postala zastupnik za glavne bezbednosne snage Irana, Korpus garde islamske revolucije. Izrael i Hezbolah su se više puta borili, uključujući i rat 2006. godine. Od 7. oktobra, Hezbolah je izrazio solidarnost sa Hamasom ispaljivanjem projektila, minobacača i raketa na Izrael skoro svakodnevno, što je navelo Izrael da odgovori sopstvenom vatrom.

2) Sirija

Tokom građanskog rata u Siriji, Iran je izgradio vojno prisustvo u zemlji kako bi podržao svog saveznika, predsednika Bašara al-Asada, i olakšao kopneni transfer oružja namenjenog Hezbolahu iz Irana u Liban preko Iraka i Sirije.

U nastojanju da zaustavi dotok oružja i da se suprotstavi ovom drugom neprijateljskom prisustvu na svojoj severnoj granici, Izrael je do sada izveo stotine napada unutar Sirije protiv pošiljki oružja i drugih ciljeva za koje kaže da su povezani sa Iranom i njegovim saveznicima, u nekim slučajevima ubijajući Irance.

Posle 7. oktobra, Izrael je pojačao udare protiv milicija koje podržava Iran u Siriji nakon što su se približile izraelskoj granici. Iran je 25. decembra saopštio da je u izraelskom vazdušnom udaru u Damasku ubijen visoki komandant Revolucionarne garde.

3) Irak

Iran je rekao da je njegov napad od 15. januara na, kako je nazvao, izraelski „štab špijuna“ u iračkom autonomnom regionu Kurdistana odmazda za taj napad. Iran je pokrenuo više napada na Kurdistan od kraja 2022. godine.

Optužuje separatističke kurdske grupe u regionu da protiv njega sarađuju sa stranim bezbednosnim službama. Izrael je u prošlosti koristio objekte u severnom Iraku za prikupljanje obaveštajnih podataka o Iranu, prema brojnim izveštajima.

4) Na moru

Napadi na komercijalne brodove počeli su 2019. godine.

Iako ni Izrael ni Iran nisu prihvatili odgovornost za udare na brodove povezane sa rivalom, smatra se da oni stoje iza njih. Gubitak života je bio redak, ali u julu 2021. godine po jedan britanski i rumunski član posade su poginuli kada je brod kojim upravljaju Izraelci u Omanskom zalivu pogođen dronom u napadu koji su američki zvaničnici povezivali sa Iranom.

(Blic) Foto: IRANIAN ARMY OFFICE ZUMA PRESS, PROFIMEDIA, SHUTTERSTOCK / RINGIER

CATEGORIES
Share This